PvdA-ruzie over grenzen Europa schaadt Nederland in EU

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op donderdag 2 april 2009.

PvdA i-woordvoerder Blom heeft vanmiddag in een Kamerdebat over samenwerking met landen in Oost-Europa, verklaard dat ook landen als Oekraïne, Wit-Rusland en Moldavië EU-lid i mogen worden.

Dit werd door minister Verhagen i van Buitenlandse Zaken (CDA i) en diens staatssecretaris Timmermans i (PvdA) hardhandig bestreden.

VVD i-lijsttrekker Europa en Tweede Kamerlid Hans van Baalen i concludeert dat de PvdA tot op het bot over de uitbreiding van de Europese Unie i verdeeld is. De PvdA-Tweede Kamerfractie is voor uitbreiding tot achter Oeral en Kaukasus, Europa-lijsttrekker Berman i wil geen uitbreiding en PvdA-staatssecretaris Timmermans wil een beetje uitbreiding. Kortom, de PvdA heeft geen idee. Dat is schadelijk voor de positie van Nederland in de EU en geeft verwarring bij de landen in Oost-Europa.

Van Baalen en diens Tweede Kamercollega Han ten Broeke i zijn van mening dat de Europese Unie i zonder nieuw EU-Verdrag sowieso niet zal worden uitgebreid en bepleiten ook bij een nieuw Verdrag een uitbreidingsstop voor de komende vijf jaar. De landen van het Oostelijk Partnership wordt geen toetredingsperspectief geboden.

2 april 2009

Hans van Baalen: www.hansvanbaalen.nl