Advies van de Commissie Onderwijstijd' - Voortgezet Onderwijs; Brief staatssecretaris bij het rapport 'De waarde van een norm

Dit advies is onder nr. 49 toegevoegd aan dossier 31289 - Voortgezet Onderwijs.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voortgezet Onderwijs; Brief staatssecretaris bij het rapport 'De waarde van een norm; Advies van de Commissie Onderwijstijd' 
Document­datum 16-12-2008
Publicatie­datum 01-04-2009
Nummer KST126506
Kenmerk 31289, nr. 49
Van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2008–2009

31 289

Voortgezet Onderwijs

Nr. 49

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

1  De andere leden van de Commissie waren: mevrouw Geri Bonhof, de heer Hans Borstlap, de heer Kars Veling en de heer Marc Vermeulen. De commissie werd bij haar werkzaamheden ondersteund door Cap Gemini.

2  Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 december 2008

Onderwijstijd staat de laatste tijd volop in de belangstelling. Vorige week vrijdag heb ik u met een aantal rapporten geïnformeerd (Kamerstuk 31 289, nr. 48) over de naleving en werking van overheidsvoorschriften met betrekking tot omvang en spreiding van onderwijstijd in het (voortgezet) onderwijs. Daarin constateerde ik dat er in de naleving van de voorschriften verbeteringen optreden, maar dat dit onverlet laat dat er nog steeds een aanzienlijk aantal scholen is dat niet aan de wettelijke normen voldoet.

Die wettelijke normen zijn echter ook onderwerp van (soms heftige) discussie geweest. Daarom heb ik in april jl. de Commissie Onderwijstijd onder voorzitterschap van de heer Clemens Cornielje geïnstalleerd1 (Kamerstukken 2007–2008, 31 289, nr. 35). De Commissie Onderwijstijd heeft de afgelopen maanden haar werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van een gedragen advies over onderwijstijd. De Commissie heeft zoveel mogelijk relevante invalshoeken en belangen betrokken in haar onderzoek. Onder meer de VO-raad, de onderwijsbonden, organisaties voor leraren, leerlingen en ouders, het georganiseerd bedrijfsleven en het vervolgonderwijs zijn door haar gehoord. Vandaag heeft de Commissie haar aanbevelingen aan mij aangeboden. Haar advies, getiteld «De waarde van een norm», bied ik u hierbij aan.2

De Commissie heeft haar werk gedaan. Nu is het aan mij om te reageren op haar voorstellen. De komende maanden zal ik mijn beleidsreactie op het advies van de Commissie opstellen. Dat wil ik zorgvuldig doen. De Commissie geeft aan dat het van belang is alle aanbevelingen in samenhang te bezien. Zo zal ik de voorstellen dan ook bekijken en in dat licht zal ik er ten behoeve van mijn beleidsreactie met de betrokkenen over spreken.

Ik streef ernaar mijn beleidsreactie in februari aan de Tweede Kamer te sturen. Zoals ik eerder heb aangegeven, wil ik de ruimte behouden om de Onderwijsraad eventueel nader advies te vragen.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart

3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.