Brief minister over onder meer de dood van Wesley Schol en Aldert Poortema in Afghanistan - Bestrijding internationaal terrorisme

Deze brief is onder nr. 291 toegevoegd aan dossier 27925 - Bestrijding internationaal terrorisme.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Bestrijding internationaal terrorisme; Brief minister over onder meer de dood van Wesley Schol en Aldert Poortema in Afghanistan
Document­datum 14-01-2008
Publicatie­datum 21-03-2009
Nummer KST114366
Kenmerk 27925, nr. 291
Van Defensie (DEF)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2007–2008

27 925

Bestrijding internationaal terrorisme

Nr. 291

BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 januari 2008

Hierbij deel ik u mee dat tot mijn leedwezen op zaterdagavond 12 januari jongstleden tijdens een operatie in de omgeving van Deh Rawod de 20-jarige soldaat der eerste klasse Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema zijn omgekomen. Op die zelfde avond kwamen twee Afghaanse militairen, de soldaten Abdal Qodos en Boman Haider, om het leven. Tot mijn grote spijt is het zeer waarschijnlijk dat zij zijn omgekomen als gevolg van Nederlands vuur. De omstandigheden waaronder deze tragedie heeft plaatsgevonden zijn nog niet geheel duidelijk. Deze worden diepgaand onderzocht.

Eerder op de avond was de 20-jarige soldaat Marc van de Kuilen bij een ander vuurgevecht met vijandelijke strijders ernstig gewond geraakt. Hij wordt in het hospitaal op kamp Holland te Tarin Kowt behandeld en is buiten levensgevaar. Hij zal echter beide benen moeten missen. Op dezelfde locatie zijn de twee Afghaanse militairen omgekomen. De Afghaanse militairen droegen geen herkenbaar uniform op het moment dat zij de Nederlandse eenheden benaderden.

De eenheden, waar de militairen toe behoorden, voerden een operatie uit in de omgeving van Deh Rawod, waar het al geruime tijd onrustig is. Deze operatie had tot doel de situatie in de regio beter in kaart te brengen en de mogelijkheden voor een veilige terugkeer van vluchtelingen te inventariseren. Het betrof een omvangrijke operatie, waarbij enkele honderden Nederlandse en Afghaanse militairen waren betrokken. Na het invallen van de duisternis ontstond, mede door de slechte weersomstandigheden, een onoverzichtelijke situatie waarbij een aantal intensieve vuurcontacten met vijandelijke strijders plaatsvonden. Gebleken is dat zich tussen de Nederlandse en Afghaanse militairen ook vijandelijke strijders bevonden waarop werd gevuurd. Het is onder deze omstandigheden dat de incidenten hebben plaatsgevonden.

De Koninklijke marechaussee stelt in opdracht van het Openbaar Ministerie een onderzoek in naar de toedracht van deze tragische gebeurte-

nissen. Daarnaast heeft ook de CDS een diepgaand onderzoek gelast om vast te stellen wat er precies is gebeurd tijdens deze operatie, die inmiddels is beëindigd. De Kamer zal geïnformeerd worden over de uitkomsten van dit onderzoek.

Namens het kabinet betuig ik mijn oprechte deelneming aan de nabestaanden van soldaat Schol, korporaal Poortema en de omgekomen Afghaanse soldaten. De dood van Nederlandse en bevriende militairen is altijd schokkend, dat dit het gevolg is van vuur van eigen eenheden acht ik eens te meer betreurenswaardig. Ik heb grote waardering voor de bijdrage die de betrokken militairen hebben geleverd aan deze zo belangrijke missie. Defensie zal er alles aan doen om de nabestaanden en collega’s in Afghanistan in de komende periode de noodzakelijke zorg en steun te verlenen.

De lichamen van soldaat Schol en korporaal Poortema zijn naar Kamp Holland overgebracht en zullen zo spoedig mogelijk naar Nederland worden overgebracht. Op de internetsite van mijn ministerie is een condoleanceregister voor soldaat Schol en korporaal Poortema geopend.

De minister van Defensie E. van Middelkoop

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.