Antwoord - Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over gewapende CIA-agenten bij de Vierdaagse van Nijmegen. (Ingezonden 20 juli 2007)

Dit antwoord op vragen i is onder nr. 2581 toegevoegd aan .

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over gewapende CIA-agenten bij de Vierdaagse van Nijmegen. (Ingezonden 20 juli 2007); Antwoord 
Document­datum 24-09-2007
Publicatie­datum 21-03-2009
Nummer KVR29257
Kenmerk nr. 2581
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2006–2007

Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2581

Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over gewapende CIA-agenten bij de Vierdaagse van Nijmegen. (Ingezonden 20 juli 2007)

1

Kent u het bericht dat personeel van de Amerikaanse geheime dienst (CIA) aanwezig is tijdens de Vierdaagse van Nijmegen, ter bescherming van de 65 deelnemende militairen van de Verenigde Staten?1

2

Zijn deze agenten inderdaad gewapend, zoals in het artikel wordt gesteld? Zo ja, hoe valt dit volgens u te rijmen met artikel 28 van de Wet wapens en munitie? Is er een ontheffing in het kader van deze wet aangevraagd? Is het waar dat het dragen van wapens door CIA-agenten stilzwijgend wordt toegestaan? Zo ja, wat vindt u hiervan?

3

Zijn de AIVD en de burgemeester van

Nijmegen vooraf geïnformeerd over

de aanwezigheid van bewapende

CIA-agenten?

4

Hoeveel CIA-agenten waren tijdens de Vierdaagse van Nijmegen aanwezig ter bescherming van de Amerikaanse militairen? Welke bevoegdheden hadden deze agenten tijdens de Vierdaagse? Hoeveel CIA-agenten zijn er überhaupt actief

in Nederland? En welke bevoegdheden hebben deze?

5

Deelt u de mening dat de Nederlandse autoriteiten voor voldoende veiligheid moeten zorgen voor buitenlandse bezoekers, inclusief militairen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, is dit het geval? Wat vindt u van het feit dat in dit geval een uitzondering wordt gemaakt voor geheime diensten uit de Verenigde Staten, maar bijvoorbeeld niet uit Groot-Brittannië, dat eveneens te maken heeft met terreurdreigingen?

6

Deelt u de zorg van dhr. van Ginkel (Instituut Clingendael)1 dat de aanwezigheid van CIA-agenten voor onrust en problemen kan zorgen? Zo neen, waarom niet?

1 Algemeen Dagblad, 17 en 18 juli 2007.

Antwoord

Antwoord van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de minister van Justitie. (Ontvangen 4 september 2007)

1 Ja.

2, 3 en 4

Bij mij, noch bij mijn ambtgenoot van Justitie, is informatie bekend waaruit blijkt dat er gewapende CIA-agenten hebben meegelopen bij de Vierdaagse van Nijmegen.

Er is geen vergunning aangevraagd noch verleend voor het mogen dragen van (vuur)wapens en evenmin wordt het dragen van wapens door CIA-agenten in Nederland stilzwijgend toegestaan. Over het aantal CIA-agenten dat op enig moment in Nederland verblijft, kan ik geen uitspraak doen. CIA-agenten die in Nederland verblijven, beschikken niet over bijzondere (opsporings)bevoegdheden.

5

De Nederlandse autoriteiten hebben, indien dit aan de orde is, een verantwoordelijkheid voor beveiligingsmaatregelen voor een ieder die zich in Nederland bevindt, ook voor buitenlandse bezoekers en militairen. In het onderhavige geval heeft het lokaal bevoegd gezag die maatregelen genomen die noodzakelijk en passend werden geacht. Voor het overige verwijs ik naar de beantwoording op de vragen 2, 3, 4.

6

Nee, zie mijn antwoord op vraag 2, 3

en 4.

KVR29257 2060721540 0607tkkvr2581 ISSN 0921 - 7398 Sdu Uitgevers ’s-Gravenhage 2007

Tweede Kamer, vergaderjaar 2006–2007, Aanhangsel

5475

 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.