Vragen van het lid Örgü (VVD) aan de staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van der Laan, over de online-verslaggeving van de Olympische Spelen door de NOS. (Ingezonden 12 augustus 2004)

Deze vragen;Dit antwoord op vragen i is onder nr. 2030419340 toegevoegd aan .

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vragen van het lid Örgü (VVD) aan de staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van der Laan, over de online-verslaggeving van de Olympische Spelen door de NOS. (Ingezonden 12 augustus 2004)
Document­datum 16-09-2004
Publicatie­datum 20-03-2009
Nummer KVR21068
Kenmerk vraagnr. 2030419340
Van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW)
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2003–2004

Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2236

Vragen van het lid Örgü (VVD) aan de staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van der Laan, overde online-verslaggeving van de Olympische Spelen door de NOS.(Ingezonden 12 augustus 2004)

1

Is het waar dat de NOSin samenwerking met KPN de volledige 2000 uur van de Olympische Spelen live zal gaan uitzenden via internet? Zo ja, zullen de uitzendingen slechts te zien zijn op de breedbandportal van KPN en daarmee exclusief ter beschikking komen van de plusminus 1 miljoen adsl-abonnees van één van de providers via het adslnetwerk van KPN – zoals Planet Internet, Het Net, Zon, Wanadoo en Freeler, die samen slechts zo’n 45% van de breedbandgebruikers bedienen?

2

Deelt u de mening dat de online-verslaggeving van de Olympische Spelen door de NOS beschikbaar zou moeten zijn voor alle breedbandgebruikers in Nederland?

3

Was voor de NOS, gelet op het feit dat de NOSalleen voor Nederland uitzendrechten bezit, bij de totstandkoming van de samenwerking met KPN doorslaggevend dat KPN kon garanderen dat de beelden alleen toegankelijk zouden zijn voor internetgebruikers in Nederland?

4

Kunnen adsl-aanbieders die gebruik maken van een ander adsl-netwerk dan dat van KPN alsmede kabel-internetaanbieders in theorie een soortgelijke garantie geven? Zo ja, waarom – en tegen welke voorwaarden – is de NOSexclusief met KPN in zee gegaan?

5

Hoe verhoudt zich de beperkte toegankelijkheid van de online-verslaggeving van de Olympische Spelen door de NOS tot de evenementenlijst, zoals opgenomen in het Mediabesluit, gelet op het feit dat de Olympische Spelen in het jaar 2000 op de lijst «rechtstreeks/gedeeltelijk» in plaats van op de lijst «rechtstreeks/volledig» werden geplaatst «aangezien het niet mogelijk is dagelijks alles van dit evenement uit te zenden»?1

6

Bent u bereid het Commissariaat voor de Media te laten onderzoeken of de NOSzich schuldig maakt aan overtreding van artikel 13c, lid 1a Mediawet, op basis waarvan de publieke omroep de taak heeft programma’s voor algemene omroep te verzorgen, voor de ontvangst waarvan geen andere kosten verschuldigd zijn dan de kosten van aankoop of gebruik van technische voorzieningen die de ontvangst mogelijk maken?

1 Kamerstuk 26 256, nr. 19.

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Van der Laan (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). (Ontvangen 8 september 2004)

1

Ja, de NOSzendt de Olympische Spelen live uit via breedbandinternet en maakt daarbij gebruik van de portal van KPN. Deze uitzendingen zijn alleen te zien via de breedbandportal van KPN. Om breedband internet bij de eindgebruiker te krijgen is de tussenkomst van providers van breedband internet nodig. De NOS heeft aan deze providers een aantal voorwaarden gesteld. Een aantal daarvan moest de NOSstellen op grond van haar contract met het IOC. Dit gold in het bijzonder voor het vereiste dat de Olympische beelden alleen in Nederland opvraagbaar zouden zijn. De NOSheeft daarnaast andere voorwaarden gesteld. Deze betreffen het waarborgen van de technische kwaliteit van het breedbandaanbod. Ook stelde de NOSde eis dat de provider de dienst zonder betaling, anders dan de reguliere abonnementsgelden, aan hun gebruikers zouden aanbieden. Dit om de dienst laagdrempelig te houden. Aan alle breedband providers zijn dezelfde voorwaarden gesteld. De NOSheeft geen voorkeur voor KPN of voor enige andere provider gehad. Alleen het KPN-concern heeft zich bereid en in staat getoond om aan alle

KVR21068 2030419340 0304tkkvr2236 ISSN 0921 - 7398 Sdu Uitgevers ’s-Gravenhage 2004

Tweede Kamer, vergaderjaar 2003–2004, Aanhangsel

4727

voorwaarden te voldoen. De NOS stelt niet op exclusieve basis met KPN in zee te zijn gegaan.

2

Ja, dit biedt de mogelijkheid om de Spelen op een innovatieve wijze aan te bieden en het publiek zelf te kunnen laten kiezen uit de grote hoeveelheid beschikbare beelden. Dit is echter aan voorwaarden verbonden. Zoals hierboven is aangegeven, kon alleen het KPN-concern hieraan voldoen. Voor de toekomst dient de NOS ernaar te streven om de toegankelijkheid van dit soort diensten voor breedbandgebruikers te optimaliseren.

3

Ja, zie het antwoord op vraag 1.

4

Ook partijen die via een ander netwerk dan dat van KPN breedband internet aanbieden, zouden aan de voorwaarde van territoriale afbakening kunnen voldoen. De NOS stelt niet op exclusieve basis met KPN in zee te zijn gegaan. Andere breedbandproviders zijn echter niet ingegaan op het aanbod van de NOS en de daarbij gestelde voorwaarden.

5

In Bijlage II van het Mediabesluit is een lijst opgenomen van evenementen die op grond van artikel 72 van de Mediawet in ieder geval dienen te worden uitgezonden op een open net. Op de lijst «gedeeltelijke rechtstreekse verslaggeving» zijn de Olympische Spelen opgenomen, waarbij een minimum uitzendduur van 6 uur per dag is vereist. «Open net» is in artikel 1, onder yy, van de Mediawet gedefinieerd als een televisieprogrammanet, waarop televisieprogramma’s voor algemene omroep worden uitgezonden, met een bereik van ten minste 75% van alle huishoudens in Nederland (..). De Olympische Spelen worden door de NOSniet alleen via breedband internet uitgezonden maar uiteraard ook op televisie. Daarmee wordt voldaan aan artikel 72 van de Mediawet. Ook aan het minimumvereiste van 6 uur uitzending per dag wordt door de NOSvoldaan.

6

In de vraag wordt verwezen naar artikel 13c, eerste lid, onder a, van de Mediawet. Dit artikel betreft de taakopdracht van programma’s voor algemene omroep die door middel van omroepzenders worden verspreid. Daaronder vallen niet uitzendingen die via internet plaatsvinden. In dit geval is artikel 13c, derde lid (neventaken), van belang. De NOSheeft de betreffende uitzendingen via breedband internet bij het Commissariaat aangemeld, zoals vereist is. Het Commissariaat voor de Media toetst thans of de neventaak is toegestaan. In dat kader komt ook de (non-)exclusiviteit van de overeenkomst met KPN aan de orde. Een specifiek verzoek van mijn kant voegt daar niets aan toe.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2003–2004, Aanhangsel

4728

 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.