VVD: Regering moet afschaffen van zittingen in Straatsburg met Frankrijk bespreken

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)1, gepubliceerd op woensdag 18 maart 2009.

VVD-woordvoerder Han ten Broeke2 wilde vanochtend in het Europadebat dat het kabinet de kwestie-Straatsburg vóór de Europese verkiezingen met president Sarkozy en de andere regeringsleiders bespreekt.

Volgens de VVD voedt de verplichte vergaderlokatie Straatburg voor het Europees Parlement3 het wantrouwen tegen Europa. Dat moet dus niet na, maar vóór de verkiezingen op 4 juni aan de orde worden gesteld.

Premier Balkenende4 (CDA), minister Verhagen (CDA) en staatssecretaris Timmermans (PvdA) weigerden dit, “omdat het toch geen zin zou hebben”. Het CDA-plan om Sarkozy een Europese instelling aan te bieden in ruil voor het opgeven van Straatsburg als EP-lokatie, maakte volgens de CDA-bewindslieden dus geen enkele kans. Zij wilden niet in de Kamer op deze proefballon reageren.

Lijsttrekker Hans van Baalen5 roept zijn CDA-collega Van der Camp op om geen voorstellen te doen, die door zijn eigen premier al direct van tafel worden geveegd. Of je legt de kiezer een serieus plan voor, dat door de CDA-top en dat zijn Balkenende en Verhagen in Europa wordt verdedigd, of je dwingt hen dat te doen. Een motie van de VVD om het kabinet te dwingen Straatsburg voor de Europese verkiezingen op de Europese agenda te zetten, kreeg geen steun van het CDA. Hans van Baalen: "Praatjes vullen geen gaatjes en proefballonnen vegen Straatsburg niet van de kaart. Het CDA duikt zoals bekend wel vaker."

18 maart 2009

Han ten Broeke: hantenbroeke@tweedekamer.nl

Hans van Baalen: www.hansvanbaalen.nl


  • origineel bericht: 'Regering veegt CDA-plan Straatsburg van tafel'

Meer over ...

  • Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)
  • Verkiezingen en zetelverdeling Europees Parlement 2009 (Nederland)

  • 1. 
    De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yeşilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
     
  • 2. 
    Uit Twente afkomstige liberaal, die al jong lid van de VVD werd en voor die partij bijna twaalf jaar Tweede Kamerlid was. Hij was daarvoor onder meer politiek assistent van minister Jorritsma en hoofd public affairs van Koninklijke KPN. Had grote belangstelling voor internationale zaken en was als Tweede Kamerlid woordvoerder buitenlandse zaken en defensie. Hield zich verder bezig met Europese aangelegenheden en was in 2012-2018 voorzitter van de vaste commissie voor Defensie. Innemende afgevaardigde, met diplomatieke gaven. Moest noodgedwongen zijn Kamerlidmaatschap opgeven na het bekend worden van een 'ongelijkwaardige relatie' met een jongere fractiemedewerkster in 2013. Werkte daarna bij een denktank en is sinds 2025 chef van het kabinet van Eurocommissaris Hoekstra.
     
  • 3. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 4. 
    Zeeuwse CDA-politicus die negen jaar partijleider en acht jaar premier was. Afkomstig uit de wetenschap en partijideoloog, die eigen verantwoordelijkheid van burgers voorstond. Als Tweede Kamerlid financieel woordvoerder. Werd in 2001 onverwacht lijsttrekker van het CDA na de machtstrijd tussen De Hoop Scheffer en Van Rij. Leidde vanaf 2002 als premier kabinetten van wisselende samenstelling in een na de moord op Fortuyn politiek instabiele periode. Probeerde terugkeer van 'normen en waarden' op de politieke agenda te zetten. Nadat zijn tweede kabinet diverse hervormingen had doorgevoerd, was zijn vierde kabinet op dat punt minder daadkrachtig. Een bankencrisis werd wel bezworen. In zijn publieke optredens soms wat onhandig, maar niettemin - of juist daardoor - lange tijd populair en succesvol. De verkiezingen van 2010 verliepen voor zijn partij echter desastreus, waarna hij de politiek verliet. Sinds 2022 minister van staat.
     
  • 5. 
    Internationaal georiënteerde liberaal, die namens de VVD negen jaar Tweede Kamerlid en tien jaar lid van het Europees Parlement was. Voor zijn Kamerlidmaatschap directeur van Public Affairs Consultants bij Deloitte en internationaal secretaris van de VVD. Zijn komst in de Kamer werd vertraagd vanwege geruchten over extreemrechtse sympathieën als student, die echter onbewezen bleven. Ontwikkelde zich snel tot een gedegen Kamerlid, dat helder en scherp formuleerde. Woordvoerder Europese zaken en als voorzitter van de commissie voor Defensie nauw betrokken bij de krijgsmacht. Was in 2009 en 2014 lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Baarde opzien met zijn steun aan de Oekraïense democratiseringsbeweging. Aimabele, toegankelijke volksvertegenwoordiger, die grossierde in buitenlandse onderscheidingen.