Waterland: Verlicht populisme? Met o.a. minister Eberhard v.d. Laan, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 7 april 2009 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Toon locatie
aanwezigen B.J. (Joost) Eerdmans i, M.A.P. (Mark) Bovens, E.E. (Eberhard) van der Laan i e.a.
organisatie De Balie i

Is populisme alleen maar slecht of bestaat er zoiets als 'verlicht' populisme? Waterland debatteert naar aanleiding van het verschijnen van een boek van Mark Bovens en Anchrit Wille over de ‘diplomademocratie’.

Zij laten zien dat de vertegenwoordigende democratie goeddeels in handen is gekomen van hoogopgeleiden. Laagopgeleiden zijn buitenstaanders geworden en zo voelen zij dat ook, met alle ressentimenten van dien. Bovens en Wille doen voorstellen om dit te doorbreken, o.a. via een meer directe democratie. Dit thema sluit aan bij oude en recente discussies binnen politieke partijen om de ontevreden niet-stemmers weer te binden. Met name links/PvdA worstelt hiermee en zoekt naar een soort links populisme (‘het verlangen naar Schaefer’).

Onder leiding van Malou van Hintum (journalist de Volkskrant) debatteren Mark Bovens (hoogleraar Bestuurskunde UU en medeauteur van Diploma Democracy), Ido de Haan (hoogleraar politieke geschiedenis UU en medeauteur van Het bange Nederland), Joost Eerdmans (ex-Kamerlid LPF) en Eberhard van der Laan (Minister van Wonen, Wijken en Integratie voor de PvdA). Het debat wordt mede mogelijk gemaakt door het Forum voor Democratische Ontwikkeling ( www.forumdemocratie.nl )

Toegang: € 4, gratis voor donateurs. Klik voor meer informatie over het verkijgen van kaarten op de kassalink rechts.

Waterland is een onafhankelijke progressieve denktank. Zie voor onze missie en eerdere publikaties: www.waterlandstichting.nl Maandelijks publiceert Waterland een politiek e-zine Waterstof, met actuele essays, discussies, columns, gedichten en cartoons. U kunt zich via de website gratis op Waterstof abonneren. Ook bloggen de Waterlanders op www.waterlog.nu


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...