Brief minister over de afwikkeling van de zogenaamde Groninger stadsmeierrechten - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2007

Deze brief is onder nr. 82 toegevoegd aan wetsvoorstel 30800 XIV - Vaststelling begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 2007.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2007; Brief minister over de afwikkeling van de zogenaamde Groninger stadsmeierrechten 
Document­datum 22-01-2007
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST104686
Kenmerk 30800 XIV, nr. 82
Van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2006–2007

30 800 XIV

30 800 B

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2007

Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2007

Nr. 82

BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 januari 2007

Middels deze brief informeer ik u over de afwikkeling van de zogenaamde Groninger stadsmeierrechten.

De Herinrichtingswet Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën uit 1977 voorziet onder meer in de opheffing van de Groninger stads-meierrechten. De gemeente Groningen had vanuit vroeger tijden gedeelten van het veenkoloniaal gebied in eigendom. Op deze gronden rustte een soort huurrecht («stadsmeierrecht») waaruit de gemeente Groningen inkomsten genereerde.

In de Herinrichtingswet is vastgelegd dat de gemeente Groningen voor het verlies van de gronden en de inkomsten uit de stadsmeierrechten vanwege het Rijk schadeloos wordt gesteld. De waarde van de jaarlijkse inkomsten uit de stadsmeierrechten is vastgesteld door de Herinrichtingscommissie Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën. De afkoopwaarde van de stadsmeierrechten bedroeg € 41,5 mln. Dit bedrag is de afgelopen jaren door de gemeente Groningen tranchegewijs ontvangen.

De gemeente Groningen heeft boven dit bedrag een vergoeding gevorderd voor vertragingsschade, ontstaan als gevolg van het aanzienlijke tijdverschil tussen de opheffing van de stadsmeierrechten en de uitbetaling van de afkoopwaarde door het Rijk. In de gerechtelijke procedure tussen de gemeente Groningen en de Herinrichtingscommissie komt de rechtbank Groningen in een tussenvonnis van 27 juli 2005 tot het oordeel dat de gemeente Groningen aanspraak kan maken op vertragingsschade. Ten aanzien van de hoogte van de vertragingsschade wordt nu verder geprocedeerd.

Het Rijk heeft zich altijd op het standpunt gesteld een mogelijk lang voortslepende juridische procedure met bijbehorende hoge proceskosten en oplopende kosten in verband met het uitblijven van het uitkeren van die

vertragingsschade te willen voorkomen. Daarom zijn het Rijk en de gemeente Groningen overeengekomen dat deze kwestie in der minne zal worden geschikt voor een bedrag van € 30 mln. Het bedrag zal voor de helft worden gefinancierd uit de algemene middelen en voor de andere helft uit de begrotingen van de drie inhoudelijk betrokken departementen, te weten VROM, EZ en LNV. Daarmee is een voor alle partijen bevredigende uitkomst bereikt en een definitief einde gekomen aan deze langlopende kwestie.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C. P. Veerman

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.