Brief van de tijdelijke commissie onderzoek TBS over de voortgang van haar onderzoek - Parlementair onderzoek TBS

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 30250 - Parlementair onderzoek TBS.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Parlementair onderzoek TBS; Brief van de tijdelijke commissie onderzoek TBS over de voortgang van haar onderzoek  
Document­datum 08-02-2006
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST94609
Kenmerk 30250, nr. 3
Van Staten-Generaal (SG)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2005–2006

30 250

Parlementair onderzoek TBS

Nr. 3

BRIEF VAN DE TIJDELIJKE COMMISSIE ONDERZOEK TBS

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 februari 2006

De Tijdelijke commissie onderzoek TBS wil u graag op de hoogte stellen over de voortgang van zaken van haar onderzoek.

De commissie heeft begin januari een werkbezoek gebracht aan Engeland en Duitsland. Mede door de uitstekende ondersteuning bijde voorbereiding door H.M. Ambassade in Londen en het Consulaat Generaal in Düsseldorf heeft de commissie een zeer informatief werkprogramma op kunnen zetten en dientengevolge veel nieuwe inzichten op kunnen doen.

Deze inzichten zal zijin de besloten gesprekken met deskundigen en betrokkenen aan de orde stellen. De besloten gesprekken vinden plaats van 13 tot en met 24 februari aanstaande. Dan maakt de commissie niet alleen gebruik van de faciliteiten van de Kamer die hiervoor beschikbaar zijn; op 17 en 24 februari heeft de commissie ook gesprekken op locatie georganiseerd (De Rooyse Wissel in Oostrum en de Van Mesdagkliniek in Groningen). De doelstelling van de besloten gesprekken is drieledig. Naast het toetsen van de nieuwe inzichten wil de commissie de bevindingen uit het vooronderzoek voorleggen aan deskundigen en vanzelfsprekend haar kennis en inzicht in het stelsel verder vergroten.

Inmiddels heeft Regioplan het feitenonderzoek afgerond. Dit onderzoek dient de beantwoording van twee van de vijf onderzoeksvragen:

  • 1. 
    Hoe werkt het huidige systeem?
  • 2. 
    Wat is er al bekend en voorgenomen en uitgevoerd ten aanzien van het tbs-stelsel en de behandeling van geestelijk gestoorden die delict-gevaarlijk zijn?

Het onderzoek naar de onttrekkingen dat wordt uitgevoerd door het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie, in opdracht van de minister van Justitie, beantwoordt ook een van de onderzoeksvragen van de tijdelijke commissie. De commissie heeft zich op de hoogte gesteld van de gebruikte onderzoeksmethoden en de onafhankelijkheid van de onderzoekers en ziet het onderzoeksresultaat vol vertrouwen tegemoet.

Tenslotte wil de commissie u meedelen dat zijvoornemens is van 13 tot en met 24 maart aanstaande openbare gesprekken te voeren. Het rapport van de commissie zal na het meireces aan u worden aangeboden.

De voorzitter van de tijdelijke commissie, Visser

De griffier van de tijdelijke commissie, Coenen

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.