Brief minister inzake aanbieding van het rapport 'Brazilië: de nieuwe agrarische supermacht?' - Toekomstvisie agrarische sector

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 30252 - Toekomstvisie agrarische sector.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Toekomstvisie agrarische sector; Brief minister inzake aanbieding van het rapport 'Brazilië: de nieuwe agrarische supermacht?' 
Document­datum 24-01-2006
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST94178
Kenmerk 30252, nr. 2
Van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2005–2006

30 252

Toekomstvisie agrarische sector

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 januari2006

Bijgaand vindt u het rapport Brazilië: de nieuwe agrarische supermacht?1 Het rapport is een verslag van een studiereis die een delegatie van vertegenwoordigers uit de agrosector en het ministerie van LNV in mei 2005 naar Brazilië maakte.

Het Braziliaanse landbouwbeleid en de positie van Brazilië in internationale handelsbesprekingen worden belicht, maar ook de ontwikkelingen in suiker- en biobrandstoffenindustrie, de (pluim)veesector en de teelt van soja. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de houdbaarheid van deze expansie vanuit macro-economischoogpunt. Ook komen de milieuproblemen die gepaard gaan met een groeiende agrosector aan de orde.

Het rapport sluit goed aan bij de visienota «Kiezen voor landbouw» van september 2005, waarin onder meer de rol van de overheid in de ontwikkeling van de agrosector besproken wordt. Meer verantwoordelijkheid wordt bij de sector neergelegd, met op de achtergrond een faciliterende overheid. In het geval van dit rapport vertaalt dit faciliteren zich in kennisvoorziening voor de agrosector. Kennis over hoe een belangrijke concurrent op de wereldmarkt zichontwikkelt en waar Nederlandse ondernemers rekening mee moeten houden. Ook voor de Nederlandse beoordeling van de WTO-handelsronde (de Doha-ontwikkelingsagenda) is dit rapport van belang.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C. P. Veerman

1 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.