Brief minister - Instellen P-Direkt als baten-lastendienst

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 30146 - Aanbesteding ICT-component P-Direkt.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Instellen P-Direkt als baten-lastendienst; Brief minister  
Document­datum 12-09-2005
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST89606
Kenmerk 30146, nr. 2
Van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties (BVK)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2004–2005

30 146

Instellen P-Direkt als baten-lastendienst

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BESTUURLIJKE VERNIEUWING EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 12 september 2005

Inleiding

In mijn brief van 20 mei jl. (Tweede Kamer 2004–2005, 30 146, nr. 1 herdruk) heb ik u mijn voornemen aangekondigd om P-Direkt per 1 januari 2006 de tijdelijke baten-lastendienststatus te verlenen. U heeft in uw brief van 16 juni jl. aangegeven nadere inlichtingen te willen ontvangen over dit voornemen.

In deze brief informeer ik u, in aanvulling op mijn brief van 20 mei jl., nader over mijn voornemen om P-Direkt per 1 januari 2006 de tijdelijke baten-lastendienststatus te verlenen.

Hoofdlijnen instellingsproducten P-Direkt

In het kader van de baten-lastendienstvorming van P-Direkt zijn de twaalf vereiste instellingsproducten opgesteld. Deze producten zijn in april 2005 door de Toetsingscommissie Verzelfstandigingen beoordeeld. Hieruit resulteerde een positief advies om P-Direkt de tijdelijke baten-lastendienststatus per 1 januari 2006 te verlenen. Onderstaand zijn de hoofdlijnen van de instellingsproducten weergegeven. De governancestructuur van P-Direkt is conform het zakelijke model met scheiding van de rollen van eigenaar, opdrachtgever en opdrachtnemer. De directeur-generaal Management Openbare Sector van BZK vervult de rol van eigenaar per 1 januari 2006 en de plaatsvervangend secretarissen-generaal van de deelnemende departementen vervullen per die datum de opdrachtgeverrol. Deze verantwoordelijkheidsverdelingen worden vastgelegd in managementafspraken (tussen eigenaar en de directeur P-Direkt) en in dienstverleningsovereenkomsten tussen contracthouders en directeur P-Direkt. De minister voor BVK is ministerieel verantwoordelijk voor de baten-lastendienst P-Direkt.

Het dienstverleningsaanbod van P-Direkt kent de diensten Zelfbediening portal, Zelfbediening telefoon, Helpdesk, Complexe HR-mutatie en- simulatie, Informatieverwerking en betalingen, Verandermanagement en

Dienstverleningsmanagement. Bij deze diensten worden marktconforme prestatie-indicatoren bepaald.

Het kostprijsmodel van P-Direkt is gebaseerd op een integrale kostprijs per te onderscheiden dienst.

De planning en controlcyclus is één van de instrumenten om doelmatigheid te bevorderen. Andere toe te passen doelmatigheidsinstrumenten zijn benchmarking, audits, reviews, evaluatieonderzoeken en klant-tevredenheidsonderzoeken.

Bij het risicomanagement onderscheidt P-Direkt risico’s binnen de normale bedrijfsvoering en risico’s buiten de normale bedrijfsvoering. Als uitgangspunt is gehanteerd dat de risico’s dáár worden gelegd waar de meeste invloed op de risicofactor kan worden uitgeoefend. In het plan van aanpak openingsbalans en financieel beheer is aangegeven hoe BZK het financieel beheer van de baten-lastendienst P-Direkt optimaal inricht voor een nieuwe organisatie.

De plannen van aanpak proefdraaien met het resultaatgerichte besturingsmodel en met de baten-lastenadministratie gaan in op het implementatieproces in de periode tot 1 januari 2007. Aan de hand van de Tweede Rijksbrede Evaluatie heeft BZK de kritische succesfactoren voor een doelmatige bedrijfsvoering tegen de structuur van de tijdelijke baten-lastendienst P-Direkt gehouden om de aanwezigheid van de essentiële bouwstenen voor een doelmatige bedrijfsvoering te toetsen. Hieruit is gebleken dat BZK de waarborgen heeft ingebouwd om een doelmatige bedrijfsvoering te bevorderen.

Voor P-Direkt als nieuwe organisatie vormt de instellingsvereiste van het proefdraaien alvorens de volwaardige baten-lastendienststatus te kunnen verkrijgen een belangrijke overweging om in het jaar 2006 als tijdelijke baten-lastendienst aan te tonen succesvol met het resultaatgerichte besturingsmodel te kunnen werken.

Slot

Het blijft mijn ambitie om met behulp van de baten-lastendienst-constructie een zakelijke dienstverlener op het gebied van de personeelsregistratie en salarisadministratie te realiseren.

Ik ga ervan uit dat u zich, na kennisneming van deze nadere inlichtingen, kunt vinden in mijn voornemen om P-Direkt de tijdelijke baten-lastendienststatus te verlenen. In de BZK-begroting 2006, zoals die op Prinsjesdag aan uw Kamer zal worden aangeboden, zal ik P-Direkt derhalve als tijdelijke baten-lastendienst opnemen.

De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, A. Pechtold

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.