Voorstel van wet - Regels inzake de openbaarmaking van beloningen bij rechtspersonen of organisaties die deel uit maken van rechtspersonen die volledig of in aanzienlijke mate uit publieke middelen worden gefinancierd of die zijn aangewezen, voorzover deze beloningen het gemiddelde belastbare loon per jaar van ministers te boven gaan (Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens)

Dit voorstel van wet i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 30189 - Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels inzake de openbaarmaking van beloningen bij rechtspersonen of organisaties die deel uit maken van rechtspersonen die volledig of in aanzienlijke mate uit publieke middelen worden gefinancierd of die zijn aangewezen, voorzover deze beloningen het gemiddelde belastbare loon per jaar van ministers te boven gaan (Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens); Voorstel van wet  
Document­datum 16-07-2005
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST88841
Kenmerk 30189, nr. 2
Van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2004–2005

30 189

Regels inzake de openbaarmaking van beloningen bij rechtspersonen of organisaties die deel uit maken van rechtspersonen die volledig of in aanzienlijke mate uit publieke middelen worden gefinancierd of die zijn aangewezen, voorzover deze beloningen het gemiddelde belastbare loon per jaar van ministers te boven gaan (Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens)

Nr. 2

VOORSTEL VAN WET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben dat het wenselijk is dat rekenschap wordt gegeven over de besteding van publieke middelen en in dat kader organisaties en rechtspersonen die volledig of in aanzienlijke mate uit publieke middelen gefinancierd worden of die zijn aangewezen, waaronder woningcorporaties, te verplichten tot openbaarmaking van de beloningen die het gemiddelde belastbare loon per jaar van Onze Ministers te boven gaan;

Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

Artikel 1

In deze wet wordt verstaan onder:

  • a. 
    verantwoordelijke:

1° de ministers, bedoeld in artikel 51 van de Comptabiliteitswet 2001;

2° gedeputeerde staten van de provincies;

3° de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten;

4° de dagelijkse besturen van de waterschappen;

5° de dagelijkse besturen van de bedrijfslichamen in de zin van de Wet op de bedrijfsorganisatie; en

6° bij of krachtens de wet met het opstellen en vaststellen van een financieel verslagleggingsdocument aangewezen orgaan of organen van een rechtspersoon als bedoeld in artikel 2, onder f en g, een rechtspersoon als bedoeld in artikel 3, een vereniging of stichting als bedoeld in artikel 4 of een rechtspersoon of organisatie als bedoeld in artikel 5;

  • b. 
    belastbaar loon: loon in de zin van artikel 9 van de Wet op de loonbelasting 1964, verminderd met de eindheffingsbestanddelen bedoeld in artikel 31 van die wet;
  • c. 
    financieel verslagleggingsdocument: jaarverslag als bedoeld in artikel 51 van de Comptabiliteitswet 2001, jaarrekening als bedoeld in artikel 201 van de Provinciewet, jaarrekening als bedoeld in artikel 197 van de Gemeentewet of jaarrekening in de zin van Boek 2, titel 9, van het Burgerlijk Wetboek dan wel, indien deze artikelen niet van toepassing zijn, een ander bij of krachtens de wet voorgeschreven document dat jaarlijks wordt opgesteld tot verschaffing van inzicht in de financiële positie van een rechtspersoon of een organisatie van een rechtspersoon;
  • d. 
    boekjaar: het jaar waarop het financieel verslagleggingsdocument betrekking heeft;
  • e. 
    Onze Minister: Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 2

Artikel 7 is van toepassing op:

  • a. 
    de organisaties waarover de ministers, bedoeld in artikel 51, eerste lid, juncto artikel 1 van de Comptabiliteitswet 2001, gehouden zijn financiële verantwoording af te leggen;
  • b. 
    de provincies;
  • c. 
    de gemeenten;
  • d. 
    de waterschappen;
  • e. 
    de openbare lichamen voor beroep en bedrijf;
  • f. 
    de andere lichamen waaraan krachtens de Grondwet verordenende bevoegdheid is toegekend; en
  • g. 
    de rechtspersonen ingesteld bij of krachtens de wet, met uitzondering van de academische ziekenhuizen, bedoeld in artikel 1.13, tweede lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Artikel 3

  • 1. 
    Artikel 7 is tevens van toepassing op:
  • a. 
    rechtspersonen voor zover die een bij of krachtens de wet geregelde taak uitoefenen en gedurende ten minste twee achtereenvolgende kalenderjaren daartoe voor ten minste 50% worden bekostigd uit de opbrengst van bij of krachtens de wet ingestelde heffingen;
  • b. 
    rechtspersonen waaraan gedurende ten minste twee achtereenvolgende kalenderjaren rechtstreeks of middellijk een subsidie, lening of garantie van ten minste € 100.000,-, die ten minste 50% van de inkomsten van de rechtspersoon omvat is verleend, dan wel verstrekt door:

1° een of meer van de in artikel 2 bedoelde organen of rechtspersonen, of

2° een of meer andere rechtspersonen, voor rekening of risico van een of meer van de in artikel 2 bedoelde organen of rechtspersonen.

  • 2. 
    Op rechtspersonen als bedoeld in het eerste lid, onder b, die een lening of een garantie ontvangen, is artikel 7 slechts van toepassing indien dit met een of meer van de in artikel 2 bedoelde organen of rechtspersonen bij de toekenning of een wijziging van een lening of garantie is overeengekomen.

Artikel 4

Artikel 7 is tevens van toepassing op de verenigingen en stichtingen, bedoeld in artikel 70, eerste lid, van de Woningwet.

Artikel 5

Op voordracht van Onze Minister in overeenstemming met Onze Ministers die het mede aangaat kunnen bij algemene maatregel van bestuur rechtspersonen of organisaties worden aangewezen waarop

artikel 7 van toepassing is, indien de financiering van deze rechtspersonen of organisaties middellijk of rechtstreeks geheel of gedeeltelijk uit publieke middelen plaatsvindt of heeft plaatsgevonden.

Artikel 6

Artikel 7 is niet van toepassing op:

  • a. 
    instellingen in de zin van de Wet toelating zorginstellingen;
  • b. 
    zorgverzekeraars in de zin van de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, en
  • c. 
    instellingen, die zich ten opzichte van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben verplicht de regels betreffende de jaarverslaglegging zoals die gelden voor de instellingen, bedoeld onder a, na te leven.

Artikel 7

  • 1. 
    De verantwoordelijke vermeldt in het financieel verslagleggingsdocument het belastbare loon, de functie of functies en de duur van het dienstverband in dat jaar van eenieder van wie het belastbare loon van zijn functie of functies het gemiddelde belastbare loon van Onze Ministers te boven is gegaan.
  • 2. 
    Indien het boekjaar niet overeenkomt met een kalenderjaar, betreft de vermelding, bedoeld in het eerste lid, het belastbare loon, de functie of functies die betrekking hebben op het kalenderjaar direct voorafgaande aan het boekjaar.
  • 3. 
    De verantwoordelijke vermeldt in het financieel verslagleggingsdocument tevens van hen van wie het belastbare loon, de functie of functies en de duur van het dienstverband vermeld wordt, deze gegevens over het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar waarop de verplichting in het eerste en tweede lid betrekking heeft.
  • 4. 
    De verantwoordelijke zendt Onze Minister uiterlijk op 1 juli de gegevens, bedoeld in het eerste, tweede en derde lid. Onze Minister kan voor de verstrekking van deze gegevens een formulier vaststellen.

Artikel 8

  • 1. 
    Indien een rechtspersoon als bedoeld in artikel 3 niet meer voldoet aan de voorwaarden genoemd in dat artikel, blijven de verplichtingen, bedoeld in artikel 7, van toepassing twee jaar na het boekjaar, respectievelijk het kalenderjaar waarin de rechtspersoon laatstelijk aan de voorwaarden van artikel 3 voldeed.
  • 2. 
    Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op de rechtspersonen of de organisaties waarvan een aanwijzing ingevolge artikel 5 is ingetrokken.

Artikel 9

Het gemiddelde belastbare loon van Onze Ministers wordt jaarlijks binnen zes weken na afloop van het kalenderjaar waarop het betrekking heeft, door Onze Minister in de Staatscourant gepubliceerd. Het bedrag wordt afgerond op een veelvoud van € 1000.

Artikel 10

Onze Minister zendt jaarlijks voor 31 december een overzicht van de meldingen, bedoeld in artikel 7, vierde lid, aan de Staten-Generaal.

Artikel 11

Onze Minister zendt binnen drie jaar na de inwerkingtreding van deze wet, en vervolgens telkens na vijf jaar, aan de Staten-Generaal een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van deze wet in de praktijk.

Artikel 12

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Artikel 13

Deze wet wordt aangehaald als: Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.