Lijst van vragen en antwoorden - Gedetineerdenbegeleiding Buitenland

Deze lijst van vragen en antwoorden i is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 30010 - Gedetineerdenbegeleiding buitenland.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gedetineerdenbegeleiding Buitenland; Lijst van vragen en antwoorden  
Document­datum 11-04-2005
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST85766
Kenmerk 30010, nr. 3
Van Staten-Generaal (SG)
Commissie(s) Buitenlandse Zaken (BUZA), Justitie (JUST) en de Rijksuitgaven (RU)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2004–2005

30 010

Gedetineerdenbegeleiding Buitenland

Nr. 3

1  Samenstelling:

Leden: Duivesteijn (PvdA), Crone (PvdA), Bakker (D66), ondervoorzitter, Rouvoet (CU), De Vries (VVD), voorzitter, De Haan (CDA), Atsma (CDA), Vendrik (GL), Halsema (GL), Kant (SP), Blok (VVD), Ten Hoopen (CDA), Balemans (VVD), De Pater-van der Meer (CDA), Van As (LPF), Rambocus (CDA), Gerkens (SP), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Varela (LPF), De Nerée tot Babberich (CDA), Aptroot (VVD), Blom (PvdA), Douma (PvdA), Stuurman (PvdA), Heemskerk (PvdA), Van Dam (PvdA), Schippers (VVD). Plv. leden: Noorman-den Uyl (PvdA), Fierens (PvdA), Dittrich (D66), Van der Vlies (SGP), Van Egerschot (VVD), Mosterd (CDA), Kortenhorst (CDA), Van Gent (GL), Duyvendak (GL), De Ruiter (SP), Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD), Schreijer-Pierik (CDA), Hofstra (VVD), Ferrier (CDA), Eerdmans (LPF), vacature (CDA), Vergeer (SP), De Vries (CDA), Hermans (LPF), Mastwijk (CDA), De Krom (VVD), Smeets (PvdA), Van Heemst (PvdA), Smits (PvdA), Boelhouwer (PvdA), Kalsbeek (PvdA), Van Beek (VVD).

2  Samenstelling:

Leden: Rijpstra (VVD), Dijksma (PvdA), De Haan (CDA), voorzitter, Koenders (PvdA), Karimi (GL), Timmermans (PvdA), ondervoorzitter, Van Bommel (SP), Albayrak (PvdA), Geluk (VVD), Wilders (Groep Wilders), Van Baalen (VVD), Van As (LPF), Herben (LPF), Ormel (CDA), Ferrier (CDA), Duyvendak (GL), Huizinga-Heringa (CU), van Velzen (SP), De Nerée tot Babberich (CDA), Van Dijk (CDA), Fierens (PvdA), Tjon-A-Ten (PvdA), Eijsink (PvdA), Van der Laan (D66), Brinkel (CDA), Szabó (VVD), Jonker (CDA). Plv. leden: Snijder-Hazelhoff (VVD), Dubbel-

LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 11 april 2005

De commissie voor de Rijksuitgaven1 en de vaste commissies voor Buitenlandse Zaken2 en voor Justitie3 hebben een aantal vragen aan de Algemene Rekenkamer voorgelegd over het rapport «Gedetineerdenbegeleiding Buitenland».

De Algemene Rekenkamer heeft deze vragen beantwoord bij brief van 8 april 2005. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie voor de Rijksuitgaven, B. M. de Vries

De Voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, De Haan

De Voorzitter van de vaste commissie voor Justitie, De Pater-van der Meer

De griffier van de commissie voor de Rijksuitgaven, Van der Windt

boer (PvdA), Van Fessem (CDA), Samsom (PvdA), Vos (GL), Arib (PvdA), De Wit (SP), Leerdam, MFA(PvdA), Oplaat (VVD), Van Miltenburg (VVD), Hirsi Ali (VVD), Varela (LPF), Van den Brink (LPF), Haverkamp (CDA), Rambocus (CDA), Halsema (GL), Van der Staaij (SGP), Kant (SP), Eski (CDA), Cqörüz (CDA), Wolfsen (PvdA), Duivesteijn (PvdA), Waalkens (PvdA), Dittrich (D66), Van Winsen (CDA), Veenendaal (VVD), Kortenhorst (CDA). 3 Samenstelling:

Leden: Van de Camp (CDA), De Vries (PvdA), Van Heemst (PvdA), Vos (GL), Rouvoet (CU), Adelmund (PvdA), De Wit (SP), Albayrak (PvdA), Luchtenveld (VVD), Wilders (Groep Wilders), Weekers (VVD), De Pater-van der Meer (CDA), voorzitter, Cqörüz (CDA), Verbeet

(PvdA), ondervoorzitter, Wolfsen (PvdA), De Vries (CDA), Van Haersma Buma (CDA), Eerd-mans (LPF), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Van Fessem (CDA), Straub (PvdA), Griffith (VVD), Van der Laan (D66), Visser (VVD), Azough (GL), vacature (algemeen), vacature (algemeen). Plv. leden: Jonker (CDA), Dijsselbloem (PvdA), Timmer (PvdA), Halsema (GL), Van der Staaij (SGP), Kalsbeek (PvdA), van Velzen (SP), Tjon-A-Ten (PvdA), Van Baalen (VVD), Blok (VVD), Hirsi Ali (VVD), Aasted Madsen-van Stiphout (CDA), Jager (CDA), Van Heteren (PvdA), Arib (PvdA), Buijs (CDA), Sterk (CDA), Varela (LPF), Joldersma (CDA), Ormel (CDA), Van Dijken (PvdA), Örgü (VVD), Lambrechts (D66), Rijpstra (VVD), Karimi (GL), Hermans (LPF), Vergeer (SP).

1

Waarom kan niet inzichtelijk worden gemaakt hoeveel personele capaciteit

nodig is voor een goede uitvoering van de gedetineerdenbegeleiding?

De minister van Buitenlandse Zaken geeft in zijn reactie op het rapport aan dat hij een standaard voor de personele capaciteit op het gebied van gedetineerdenbegeleiding niet goed uitvoerbaar acht, omdat de behoefte aan begeleiding en de mogelijkheid om die te bieden, afhangt van vele factoren. Daarbij geeft hij aan niet over onbeperkte middelen te beschikken. Bovendien moet de minister keuzes maken om de vele belangen van Nederland in de wereld te behartigen.1

2

Kan worden aangegeven hoeveel in het buitenland gedetineerde Nederlanders behoren tot het vrouwelijk geslacht? Hoe groot is het aantal in het buitenland gedetineerde Nederlandse vrouwen:

a.  Binnen Europa?

b.  Buiten Europa?

c.  Voor drugsdelicten?

De Algemene Rekenkamer heeft geen diepgaand onderzoek gedaan naar de samenstelling van de populatie van Nederlandse gedetineerden in het buitenland. Uit ons onderzoek blijkt wel dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken in staat is om deze gegevens te leveren uit het nieuwe informatiesysteem Prison.

3

Over welk aantal gaat het in relatie tot: «Bij een substantieel deel was reeds in Nederland sprake van tekortschietende (zelf)bescherming, schulden en psychische en verslavingsproblemen» ?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Stichting Reclassering Nederland hebben aan de Algemene Rekenkamer aangegeven dat het gaat om een substantieel deel. Dit is door geen van beide organisaties gekwantificeerd.

4

Zijn er verschillen tussen de in 2003 op de tien posten verzamelde gegevens tijdens het onderzoek Visumverlening in Schengenverband van de Algemene Rekenkamer (zie ad 4) en die, welke zijn verzameld op vier posten (zie ad 3)? Zo ja, welke?

Er zijn nauwelijks verschillen tussen de manier waarop de gegevens zijn verzameld op de vier posten die in 2004 zijn bezocht ten opzichte van de manier waarop de gegevens zijn verzameld op de tien posten in 2003. Het grootste verschil is dat er op de tien posten, met uitzondering van de post in Paramaribo, door de Algemene Rekenkamer geen bezoeken door de post aan Nederlandse gedetineerden zijn bijgewoond.

5

Uit welke landen zijn de in het buitenland gedetineerde Nederlanders

afkomstig die het Nederlands niet/nauwelijks machtig zijn?

De Algemene Rekenkamer heeft geconstateerd dat gedetineerde Nederlanders die niet of nauwelijks Nederlands spreken voornamelijk afkomstig zijn uit Marokko, Turkije, de Kaapverdische eilanden, voormalig Joegoslavië, de Dominicaanse Republiek, het Grote Merengebied (Rwanda, Uganda, Burundi en de Democratische Republiek Congo), de Nederlandse Antillen en Aruba.

Zie pagina 32 van het rapport.

6

Uit welke andere landen zijn de overige 318 WOTS-verzoeken (465 minus

147) in 2004 gekomen?

De Algemene Rekenkamer heeft niet nader onderzocht uit welke landen de overige 318 WOTS-verzoeken in 2004 afkomstig waren. De minister van Justitie beschikt over deze gegevens.

7

Hoe groot is het aantal bipatride gedetineerden? In welke landen zijn zij gedetineerd? Voor welke delicten zitten deze gedetineerden hun straf in een buitenlandse cel uit?

De Algemene Rekenkamer heeft dit niet nader onderzocht. Uit haar onderzoek blijkt wel dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken in staat is om deze gegevens te leveren uit het nieuwe informatiesysteem Prison.

8

Hoeveel in het buitenland gedetineerde Nederlanders zijn minderjarig?

De Algemene Rekenkamer heeft dit niet nader onderzocht. Uit haar onderzoek blijkt wel dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken in staat is om deze gegevens te leveren uit het nieuwe informatiesysteem Prison.

9

Kan worden aangegeven hoeveel bezoeken per gedetineerde in 2004 zijn

afgelegd door:

a.  Medewerkers van Nederlandse posten in het buitenland?

b.  Vrijwilligers van de SRN?

c.  Medewerkers of vrijwilligers van de Stichting Epafras?

De Algemene Rekenkamer heeft dit niet nader onderzocht. De informatie is beschikbaar bij de desbetreffende organisaties.

10

Waaruit blijkt dat er sprake is van een flinke verbetering in de kwaliteit van de verantwoordingsrapportages van de stichting Epafras aan het ministerie van BZ?

Dit blijkt uit het feit dat de Stichting Epafras tegenwoordig (in tegenstelling tot in 2000) een inhoudelijk en financieel verslag aanlevert bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken conform de door het ministerie gestelde subsidievoorwaarden. De Algemene Rekenkamer constateert tevens dat er jaarlijks een goedkeurende accountantsverklaring is afgegeven sedert verslagjaar 2001.

11

Kan worden aangegeven voor welke andere delicten de overige 20% van

de in het buitenland gedetineerde Nederlanders zitten? (bijlage 3, p. 37)

De Algemene Rekenkamer heeft dit niet nader onderzocht. Uit ons onderzoek blijkt wel dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken in staat is om deze gegevens te leveren uit het nieuwe informatiesysteem Prison.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.