Voorstel van wet - Wijziging van de Werkloosheidswet en enige andere wetten, in verband met afschaffing van de kortdurende uitkering en aanscherping van de wekeneis

Dit voorstel van wet i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 29738 - Wijziging van de Werkloosheidswet en enige andere wetten in verband met aanscherping van de wekeneis i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Werkloosheidswet en enige andere wetten, in verband met afschaffing van de kortdurende uitkering en aanscherping van de wekeneis; Voorstel van wet  
Document­datum 07-09-2004
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST79248
Kenmerk 29738, nr. 2
Van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2003–2004

29 738

Wijziging van de Werkloosheidswet en enige andere wetten, in verband met afschaffing van de kortdurende uitkering en aanscherping van de wekeneis

Nr. 2

VOORSTEL VAN WET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is de instroom in de Werkloosheidswet te beperken door de toetredingsvoorwaarden voor het recht op uitkering aan te scherpen;

Zo is het dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I. WIJZIGING VAN DE WERKLOOSHEIDSWET

De Werkloosheidswet wordt als volgt gewijzigd:

A

Onder vernummering van hoofdstuk IIa tot hoofdstuk II vervalt hoofdstuk IIB.

B

Het opschrift van hoofdstuk II wordt vervangen door: De verplichte verzekering van uitkering bij werkloosheid.

C

De verdeling van hoofdstuk II in afdelingen vervalt.

D

In hoofdstuk II wordt het opschrift «§ 1. De duur van de uitkering» vervangen door «§ 4. De duur van de uitkering» en wordt het opschrift «§ 2. De hoogte van de uitkering» vervangen door: § 5. De hoogte van de uitkering.

E

In hoofdstuk II vervalt in de opschriften van de paragrafen 1, 2 en 3 «loongerelateerde.»

F

In de artikelen 15, 42, eerste en tweede lid, en 43, eerste lid, vervalt «loongerelateerde.»

G

Artikel 17, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. 
    in 52 weken onmiddellijk voorafgaande aan de eerste dag van werkloosheid in ten minste 39 weken als werknemer arbeid heeft verricht;.

H

Artikel 17a wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid wordt «39» vervangen door: 52.
  • 2. 
    In het tweede lid wordt «26» vervangen door «39» en vervalt de zinsnede: of hoofdstuk IIb.
  • 3. 
    Het derde lid komt te luiden:
  • 3. 
    Bij algemene maatregel van bestuur kan voor bepaalde groepen werknemers het in artikel 17, onderdeel a, bedoelde aantal van 39 weken of van 52 weken lager worden gesteld.
  • 4. 
    In het vierde lid wordt «26» vervangen door: 39

I

In artikel 18, vierde lid, wordt «afdeling II en III» vervangen door: paragraaf 4.

J

Artikel 28 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid vervalt «52d, eerste lid,»
  • 2. 
    Het tweede lid, komt te luiden: 2. In afwijking van het eerste lid zet het Uitvoeringsinstituut

werknemersverzekeringen een weigering van de uitkering over de uren waarover het recht op uitkering op grond van artikel 21 herleeft niet voort, indien terzake van arbeid, verricht sinds de eerste dag waarop het recht op uitkering is ontstaan, is voldaan aan artikel 17, onderdeel a.

K

In de artikelen 29, tweede lid, 72, eerste lid, 72a, eerste lid, 76, eerste lid, 76a, eerste en tweede lid, 97f, eerste lid, onderdeel p, en 130, eerste lid, wordt «IIa of IIb» vervangen door: II.

L

Artikel 35c vervalt.

M

In artikel 68, eerste lid, wordt de zinsnede: «, 41, en 52a tot en met 52i» vervangen door: en 41.

N

In artikel 90, derde lid, wordt de zinsnede «De artikelen 21 en 52d zijn» vervangen door: Artikel 21 is.

O

Aan Hoofdstuk XB wordt een artikel waarvan de nummering aansluit op het laatste artikel van dat hoofdstuk toegevoegd, luidende:

  • 1. 
    De artikelen 17, onderdeel a, en 17a, zoals die luidden op de dag voor inwerkingtreding van de Wet van (datum) tot wijziging van de Werkloosheidswet en enige andere wetten, in verband met afschaffing van de kortdurende uitkering en aanscherping van de wekeneis (Stb. ...), blijven van toepassing op een recht op uitkering waarvan de eerste werkloosheidsdag is gelegen voor die dag.
  • 2. 
    Hoofdstuk IIB, zoals dat luidde op de dag voor inwerkingtreding van de wet genoemd in het eerste lid, blijft van toepassing op een recht op kortdurende uitkering waarvan de eerste werkloosheidsdag is gelegen voor die dag.
  • 3. 
    De artikelen 28, 29, derde lid, 35c, 68, eerste lid, 72, eerste lid, 72a, eerste lid, 76, eerste lid, 90, derde lid, 97f, eerste lid, onderdeel p, en 130, eerste lid, zoals die luidden op de dag voor inwerkingtreding van de in het eerste lid genoemde wet, blijven van toepassing op het in het tweede lid bedoelde recht.

ARTIKEL II. WIJZIGING VAN DE WET INKOMENSVOORZIENING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKLOZE WERKNEMERS

De Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In de onderdelen a, onder 3°, en c, onder 3°, wordt «hoofdstuk IIa van de Werkloosheidswet (Stb. 1987, 93)» respectievelijk « hoofdstuk IIa van de Werkloosheidswet» vervangen door: hoofdstuk II van de Werkloosheidswet.
  • 2. 
    Onderdeel b vervalt

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het vierde lid, wordt de zinsnede «Indien de som van de uitkering krachtens artikel 52 van de Werkloosheidswet en de toeslag krachtens artikel 8, vierde lid, van de Toeslagenwet,» vervangen door: Indien de hoogte van de uitkering vastgesteld op grond van artikel 47 van de Werkloosheidswet en de toeslag krachtens artikel 8, vierde lid, van de Toeslagenwet, gezamenlijk.

B

  • 2. 
    Het vijfde lid vervalt onder vernummering van het zesde lid tot vijfde lid.
  • 3. 
    In het tot vijfde vernummerde lid wordt de zinsnede «Het vierde en vijfde lid zijn» vervangen door: Het vierde lid is.

C

Het opschrift van hoofdstuk VII wordt vervangen door: Strafbepalingen en overgangsbepalingen.

D

Artikel 63 komt te luiden:

Artikel 63

  • 1. 
    De artikelen 2, onderdeel b, en 9, vijfde en zesde lid, zoals die luidden op de dag voor inwerkingtreding van de Wet van (datum) tot wijziging van de Werkloosheidswet en enige andere wetten, in verband met afschaffing van de kortdurende uitkering en aanscherping van de wekeneis (Stb. ...), blijven van toepassing op de persoon wiens eerste werkloosheidsdag als bedoeld in de Werkloosheidswet is gelegen voor die dag.
  • 2. 
    Voor de toepassing van artikel 2, onderdelen a, onder 3°, en c, onder 3°, wordt, voorzover later gelegen, onder het bereiken van de volledige uitkeringsduur bedoeld in hoofdstuk II van de Werkloosheidswet verstaan het bereiken van de volledige uitkeringsduur op grond van artikel 130h, eerste of tweede lid, van die wet.
  • 3. 
    Voor de toepassing van artikel 9, vierde lid, wordt, indien artikel 130h van de Werkloosheidswet op de in dat lid bedoelde uitkering van toepassing was, voor «artikel 47 van de Werkloosheidswet» gelezen: artikel 52 van de Werkloosheidswet, zoals dat artikel luidde op 31 december 2003.

ARTIKEL III. WIJZIGING VAN DE WET OVERHEIDSPERSONEEL ONDER DE WERKNEMERSVERZEKERINGEN

In artikel 45b, eerste lid, van de Wet overheidspersoneel onder de werknemersverzekeringen wordt «IIa» vervangen door: II.

ARTIKEL IV. WIJZIGING VAN DE INVOERINGSWET STELSELHERZIENING SOCIALE ZEKERHEID

De Invoeringswet stelselherziening sociale zekerheid wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 12, tweede lid, wordt «39» vervangen door: 52. B

In artikel 24, eerste en tweede lid, wordt «IIa of IIb» vervangen door: II. C

Na artikel 78 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 78a

  • 1. 
    De artikelen 12, tweede lid, en 24, eerste en tweede lid, zoals die luidden op de dag voor inwerkingtreding van de Wet van (datum) tot wijziging van de Werkloosheidswet en enige andere wetten, in verband met afschaffing van de kortdurende uitkering en aanscherping van de wekeneis (Stb. ...), blijven van toepassing op een recht op uitkering waarvan de eerste werkloosheidsdag is gelegen voor die dag.
  • 2. 
    Voor de toepassing van artikel 24, eerste en tweede lid, wordt onder hoofdstuk II van de nieuwe Werkloosheidswet mede verstaan artikel 130h, eerste of tweede lid, van die wet.

ARTIKEL V. WIJZIGING VAN DE TIJDELIJKE WET BEPERKING INKOMENSGEVOLGEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSCRITERIA

De Tijdelijke wet beperking inkomensgevolgen arbeidsongeschiktheids-criteria wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5, eerste lid, wordt «IIa» vervangen door: II.

B

In artikel 5b, eerste lid, wordt «hoofdstuk IIa, afdeling II van de Werkloosheidswet» vervangen door: hoofdstuk II, paragraaf 4.

ARTIKEL VI. WIJZIGING VAN DE WET OP DE (RE)INTEGRATIE ARBEIDSGEHANDICAPTEN

A

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid vervalt de zinsnede: , die niet tevens recht heeft op uitkering op grond van hoofdstuk IIa of IIb van de WW.
  • 2. 
    Er wordt een lid toegevoegd, luidende:
  • 3. 
    Het eerste en tweede lid zijn niet van toepassing op arbeidsgehandicapten die recht hebben op een uitkering op grond van de WW, met uitzondering van hoofdstuk IV van die wet.

B

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid vervalt de zinsnede: , die niet tevens recht hebben op een uitkering op grond van hoofdstuk IIa of IIb van de WW.
  • 2. 
    Er wordt een lid toegevoegd, luidende:
  • 3. 
    Het eerste lid is niet van toepassing op arbeidsgehandicapten die recht hebben op uitkering op grond van de WW, met uitzondering van hoofdstuk IV van die wet.

ARTIKEL VII. WIJZIGING VAN DE WET KINDEROPVANG

Artikel 6, onderdeel h, van de Wet kinderopvang komt te luiden: h. recht heeft op of een uitkering ontvangt op grond van hoofdstuk II van de Werkloosheidswet, en blijkens de bijlage of het plan, bedoeld in artikel 29, tweede lid, van die wet, deelneemt aan een traject gericht op het vergroten van de mogelijkheden tot inschakeling in het arbeidsproces,.

ARTIKEL VIII. INWERKINGTREDING

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld. In dat besluit wordt zo nodig toepassing gegeven aan artikel 16 van de Tijdelijke Referendumwet.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.