Brief minister over de overgang van de instellingen van de Stichting Centrum Vakopleiding naar ROC's - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI)

Deze brief is onder nr. 64 toegevoegd aan dossier 26448 - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI); Brief minister over de overgang van de instellingen van de Stichting Centrum Vakopleiding naar ROC's 
Document­datum 18-12-2002
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST66046
Kenmerk 26448, nr. 64
Van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2002–2003

26 448

Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI)

Nr. 64

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 december 2002

Inleiding

Bij brief van 19 augustus 2002 (TK 2001–2002, 26 448, nr. 53) heb ik de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de overgang van de CV activiteiten naar de ROC’s.

In deze brief is medegedeeld dat de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen en van Financiën tot de conclusie zijn gekomen dat de overgang van de CV naar de ROC’s verantwoord is en kan worden voortgezet.

Het bestuur en de directie van de Stichting Centrum Vakopleiding heeft dit samen met de betrokken ROC’s voortvarend ter hand genomen, zodat ik u thans op de hoogte kan stellen van de huidige stand van zaken.Tevens heb ik tijdens het Algemeen overleg met de vaste commissie SZW van 4 december jl. toegezegd u voor het kerstreces te informeren over de situatie rond de overname van de CV-vestigingen Amsterdam, Diemen door het ROC van Amsterdam en de vestiging Nijmegen door het ROC Nijmegen

Voortgang overgang CV door de ROC’s

Het bestuur van de Stichting CV heeft mij laten weten dat met 31 ROC’s overeenstemming is bereikt over de overname van de CV activiteiten en personeel. Deze koopovereenkomsten omvatten de overname van 901 fte (93%) van de in totaal 960 fte die bij de Stichting CV werkzaam zijn. Hiermee is de doelstelling bereikt om ten minste 85% van het CV personeel te laten overgaan naar de ROC’s Het kabinet is dan ook verheugd u te kunnen meedelen dat de overgang naar de ROC’s definitief doorgang kan vinden. De praktijkscholing via de methode van hoofdelijke versnelde scholing (HVS) wordt hiermee een goede kans geboden om zich verder te ontwikkelen en haar (meer)waarde te bewijzen.

Door de overgang van de activiteiten en het personeel van de Stichting CV naar de ROC’s kan de scholingsinfrastructuur van CV en ROC beter worden benut en ingezet. Hierdoor kan de praktijkscholing HVS naar verwachting op meer efficiënte wijze worden uitgevoerd en aangeboden aan de opdrachtgevers.

Het Kabinet is de betrokken partijen, de Stichting Centrum Vakopleiding en de ROC’s, erkentelijk voor de constructieve opstelling in dit proces. Voor de ROC’s biedt de overname van de CV activiteiten en personeel de mogelijkheid om ook op reïntegratie gerichte scholing te bieden en zo een totaal scholingsaanbod te kunnen leveren. De ROC’s kunnen hierdoor opereren op het bredere terrein van educatie en praktijkscholing.

De daadwerkelijke inpassing van de CV-activiteiten in de bestaande ROC organisatie zal de nodige inspanningen van alle betrokkenen vergen. De minister van SZW heeft de voorwaarden voor de overgang geschapen door, gedurende drie jaar een subsidie aan de ROC beschikbaar te stellen. Dit onder het voorbehoud van de parlementaire goedkeuring van de begroting van SZW en voorzover er aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. Deze subsidie middelen worden verdeeld op basis van het aantal door de ROC overgenomen personeel (fte).

Met deze middelen kunnen de ROC’s de extra kosten van de inpassing, de uitvoering, de verdere ontwikkeling en de aanpassing van de praktijkscholing HVS bekostigen. Na 2005 zal de praktijkscholing zonder subsidie op marktconforme wijze worden voortgezet.

In een aantal gevallen bestonden er bij de overname van de CV activiteiten voor de betreffende ROC nog specifieke knelpunten. In deze gevallen zijn nog additionele middelen of faciliteiten ter beschikking gesteld in het kader van de koopovereenkomsten.

Conform mijn toezegging aan de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heb ik gesproken met het bestuur van de Stichting Centrum Vakopleiding en de voorzitters van de Colleges van Bestuur ROC van Amsterdam en ROC Nijmegen en heb ik mij op de hoogte gesteld van de situatie rond de overname van de CV-vestigingen Amsterdam, Diemen en Nijmegen. Ik heb op grond daarvan geconstateerd dat de betreffende ROC’s de overname van de CV activiteit niet om inhoudelijke overwegingen afwezen, doch dat de knelpunten bij overname in de specifieke situatie door deze ROC’s nog niet waren opgelost.

Op mijn verzoek heeft de Stichting CV opnieuw overleg gevoerd met de betrokken ROC’s, om de achtergronden en overwegingen van deze risicoanalyse nader te bespreken en zo mogelijk tot oplossingen te komen. De Stichting Centrum Vakopleiding heeft alsnog binnen de gegeven kaders met de beide ROC’s overeenkomsten bereikt, die zij redelijk acht in het licht van de knelpunten die zich bij de overgang van de activiteiten voordoen.

Op grond hiervan heb ik besloten om het oordeel van de Stichting Centrum Vakopleiding over te nemen en in te stemmen met de overeenkomsten met de ROC van Amsterdam en de ROC Nijmegen.

Vervolgactiviteiten

Op grond van de afgesloten en goedgekeurde koopovereenkomsten zullen de activiteiten overgaan en zal het personeel per 1-1-2003 worden overgenomen door de ROC’s. De Stichting CV zal de overgang ondersteunen door de inzet van teams, die de overgang mede zullen begeleiden.

Het personeel dat niet kan worden overgenomen valt onder het Sociaal Plan Stichting Centrum Vakopleiding 2002. Het betreft hier voornamelijk indirecte werknemers in dienst van het hoofdkantoor en een aantal regiokantoren. Dit personeel zal onder de eindverantwoordelijkheid van het bestuur van de Stichting, actief worden bemiddeld en begeleid bij het vinden van een andere, passende werkkring. Rekening houdend met de nog lopende bemiddelingsactiviteiten, zal dit naar verwachting ca. 50 personen bedragen.

De Stichting CV zal vanaf 1-1-2003 de lopende werkzaamheden beëindigen en overgaan tot de sanering van het restantbedrijf van de Stichting CV. Dit zal resulteren in de vereffening en liquidatie van de Stichting die voor mei 2005 is voorzien.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A. J. de Geus

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.