Brief minister over het afschaffen van laagvliegroute 10A - Planologische Kernbeslissing Tweede Structuurschema Militaire Terreinen (SMT-2)

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 28114 - Planologische Kernbeslissing Tweede Structuurschema Militaire Terreinen (SMT-2).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Planologische Kernbeslissing Tweede Structuurschema Militaire Terreinen (SMT-2); Brief minister over het afschaffen van laagvliegroute 10A 
Document­datum 23-10-2002
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST63919
Kenmerk 28114, nr. 3
Van Defensie (DEF)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2002–2003

28 114

Planologische Kernbeslissing Tweede Structuurschema Militaire Terreinen (SMT-2)

Nr. 3

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 oktober 2002

Voor het laagvliegen met jachtvliegtuigen en transportvliegtuigen zijn in Noordoost Nederland twee laagvliegroutes aangewezen. Dit zijn laag-vliegroute 10 die vanuit Overijssel, langs Almelo naar het oosten van de provincie Groningen loopt, en laagvliegroute 10A die vanuit het noorden van de provincie Friesland langs Zwolle en Deventer tot Winterswijk loopt.

Het gebruik van de laagvliegroutes brengt geluidhinder met zich mee. Na de publicatie in november 2001 van deel 1 ontwerp PKB van het Tweede Structuurschema Militaire Terreinen zijn van verschillende zijden reacties ontvangen over de geluidhinder ten gevolge van het gebruik van laag-vliegroute 10A.

In relatie tot laagvliegroute 10A is voorts van belang het luchtvaartterrein Drachten. Door de ligging van het luchtvaartterrein Drachten ten opzichte van laagvliegroute 10A is hier sprake van een potentieel gevaarlijke situatie.

Gelet op bovenstaande heb ik besloten het gebruik van laagvliegroute 10A met onmiddellijke ingang op te schorten. Definitieve besluitvorming over het gebruik van deze laagvliegroute zal plaatsvinden in het kader van de besluitvorming over het Tweede Structuurschema Militaire Terreinen, mede in het licht van de algehele behoefte aan mogelijkheden tot laag-vliegen binnen Nederland met jachtvliegtuigen, transportvliegtuigen en helikopters.

De Staatssecretaris van Defensie, C. van der Knaap

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.