Brief minister over voortzetting van inordening van de stichting Centrum Vakopleiding bij de Regionale Opleidingen Centra (ROC's) - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI) - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 53 toegevoegd aan dossier 26448 - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI).
Inhoudsopgave
Officiële titel | Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI); Brief minister over voortzetting van inordening van de stichting Centrum Vakopleiding bij de Regionale Opleidingen Centra (ROC's) |
---|---|
Documentdatum | 19-08-2002 |
Publicatiedatum | 12-03-2009 |
Nummer | KST63094 |
Kenmerk | 26448, nr. 53 |
Van | Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2001–2002
26 448
Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI)
Nr. 53
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 19 augustus 2002
Inleiding
Op 4 juli 2001 is de Tweede Kamer door het kabinet geïnformeerd over de toekomstige positionering van het Centrum Vakopleiding (Tweede Kamer 2000–2001, 26 448, nr. 27).
De kern van dit voorstel is het bereiken van een intensieve bestuurlijke en institutionele samenwerking tussen het Centrum Vakopleiding en de Regionale Opleidingen Centra (ROC’s) en van het in twee tot drie jaar afbouwen van de aanbodgerichte financiering op het terrein van praktijkscholing voor werkzoekenden.
Door de institutionele samenwerking tussen de stichting Centrum Vakopleiding en de ROC’s, kan optimaal gebruik worden gemaakt van de beschikbare opleidingscapaciteit en de scholingsinfrastructuur.
Op 9 oktober 2001 heeft een Algemeen Overleg met de vaste commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid plaatsgevonden, waarin de vaste commissie heeft aangegeven belang te hechten aan het behoud van de methodiek van Hoofdelijke Versnelde Scholing (HVS). In de brief van 5 december 2001 (Tweede Kamer 2000–2001, 26 448, nr. 36) deelt de minister van SZW mee dat deze tot de conclusie is gekomen, dat scholing volgens HVS-methodiek een waardevol instrument is in het kader van de reïntegratie van werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De verwachting is dat praktijkscholing volgens de HVS-methode in de toekomst een belangrijke rol zal spelen. Het kabinet heeft in de brief van 5 december 2001 de Tweede Kamer geïnformeerd dat medio 2002 de stand van zaken rond de intentieovereenkomsten zal worden beoordeeld. Mede aan de hand van deze stand, is een besluit genomen over de voortzetting van de beoogde inor-dening van de stichting Centrum Vakopleiding bij de ROC’s. In het onderstaande wordt hierop nader ingegaan.
Intentieverklaringen van de ROC’s
De bestuurlijke en institutionele samenwerking tussen de stichting Centrum Vakopleiding en de ROC’s zal plaatsvinden via de overname van de scholingsinfrastructuur per afzonderlijke vestiging van de stichting Centrum Vakopleiding door de lokale ROC. De inordening van de stichting Centrum Vakopleiding vindt voor de ROC’s plaats op vrijwillige basis. Onder de verantwoordelijkheid van de stichting Centrum Vakopleiding zijn door de zgn.
Procescoördinatie van de stichting Centrum Vakopleiding voorbereidingen getroffen om de activiteiten en het scholingsaanbod van de Stichting onder te brengen bij de ROC’s.
De Stichting Centrum Vakopleiding heeft met alle 42 ROC’s gesprekken gevoerd met als doel de ROC’s te informeren over het kabinetsstandpunt over de beoogde samenwerking en om inzicht te verkrijgen in de wensen, visie en de plannen van de ROC’s. Met ruim dertig geïnteresseerde ROC’s zijn vervolggesprekken gevoerd.
In de zgn. intentieovereenkomst geeft het betreffende ROC aan, belangstelling te hebben voor de overname van de scholingsinfrastructuur en activiteiten van de lokale vestiging van de stichting Centrum Vakopleiding. De stichting Centrum Vakopleiding heeft meegedeeld dat begin juli jl. er 23 intentieovereenkomsten waren ondertekend en dat de stichting Centrum Vakopleiding nog met drie ROC’s in gesprek was.
Op grond van de gevoerde gesprekken en de afgesloten intentieovereenkomsten, verwacht de stichting Centrum Vakopleiding dat de scholingsinfrastructuur en ruim 85% van de arbeidsplaatsen (850 fte) van de Stichting door de ROC’s kunnen worden overgenomen. Dit betekent dat er bij de ROC’s op dit moment ruim voldoende belangstelling bestaat om de scholingsinfrastructuur en het merendeel van de arbeidsplaatsen van de stichting Centrum Vakopleiding over te nemen. Hiermee blijven de scholingsinfrastructuur en de opleidingscapaciteit van de stichting Centrum Vakopleiding (grotendeels) in stand en kunnen deze optimaal worden ingezet en verder ontwikkeld worden door de ROC’s in het kader van een marktgerichte benadering van de praktijkscholing.
De belangrijkste voorwaarde die van de zijde van de ROC’s voor de inordening is gesteld, is continuering van de huidige subsidie voor praktijkscholing HVS voor de periode van 2003 tot en met 2005. Onder voorbehoud van goedkeuring van het betreffende begrotingsartikel door het Parlement is met deze voorwaarde ingestemd. In de periode 2003 tot en met 2005 zal aan de ROC’s die activiteiten en personeel van de stichting Centrum Vakopleiding overnemen, maximaal € 63,5 mln. per jaar beschikbaar worden gesteld voor de inordening en de prestatieafhankelijke uitvoering van praktijkscholing HVS.
In het kabinetsbesluit van 4 juli 2001 was voor de periode van 2002 tot en met 2004 voorzien in een geleidelijke overgang van de aanbodgerichte financiering naar een vraaggerichte financiering van de praktijkscholing HVS. Een verantwoorde en zorgvuldige inordening vergt de nodige tijd, zodat de toepassing van de vraaggerichte financiering vanaf 2006 zal plaatsvinden. Vanaf 2006 zal er geen aanbodfinanciering van de praktijkscholing HVS meer plaatsvinden.
Voortgangsbeslissing inordening Centrum Vakopleiding
De beslissing over de voortzetting van de inordening van de stichting Centrum Vakopleiding bij de ROC’s is genomen aan de hand van meerdere elementen, zoals de belangstelling van de zijde van de ROC’s voor overname, de kosten van de verschillende opties en een onderzoek naar de wensen en eisen van opdrachtgevers ten aanzien van praktijkscholing, waaronder HVS.
Op grond van deze elementen zijn de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Financiën tot de conclusie gekomen dat de voortgang van de inordening van de stichting Centrum Vakopleiding bij de ROC’s verantwoord is en kan worden voortgezet. Op 15 juli 2002 is dit besluit aan de Stichting Centrum Vakopleiding meegedeeld, zodat de inordening nog per 1-1-2003 kan worden gerealiseerd.
Vervolgwerkzaamheden voor de inordening stichting Centrum Vakopleiding
Op basis van het besluit tot voortzetting van de inordening heeft de Stichting de noodzakelijke vervolgwerkzaamheden ter hand genomen. Dit betreft het maken van vervolgafspraken met de betreffende ROC’s (beschikbaarstelling van de gegevens per locatie, voorbereiding van de contracten, etc.) en overleg met de Vakbonden en de Ondernemingsraad. Tegen het einde van dit jaar zullen de werkzaamheden voor de inordening uitmonden in het opstellen en het afsluiten van de overdrachtsovereenkomsten met de ROC’s. Met deze overeenkomsten worden de scholingsinfrastructuur, de activiteiten en het bijbehorende personeel van de stichting Centrum Vakopleiding aan de ROC’s overgedragen. Een besluit van het bestuur van de Stichting inzake het ondertekenen van de overdrachtsovereenkomsten met de ROC’s, moet door de minister van SZW vooraf schriftelijk worden goedgekeurd.
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A. J. de Geus
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.