Brief ministers en staatssecretaris over o.a. de wijze van informatievoorziening over voortgang van structuurfondsenprogramma's - EU Structuurfondsen

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 27813 - EU Structuurfondsen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel EU Structuurfondsen; Brief ministers en staatssecretaris over o.a. de wijze van informatievoorziening over voortgang van structuurfondsenprogramma's 
Document­datum 07-09-2001
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST55341
Kenmerk 27813, nr. 2
Van Economische Zaken (EZ)
Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Grote Steden- en Integratiebeleid (GSI)
Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2000–2001

27 813

EU Structuurfondsen

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ, VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID, VAN GROTE STEDEN- EN INTEGRATIEBELEID EN VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

1 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

’s-Gravenhage, 7 september 2001

In deze brief wordt, mede namens de Minister van Financiën, uiteengezet op welke wijze de bij de Europese structuurfondsen betrokken bewindspersonen de Tweede Kamer zullen informeren over de voortgang van de structuurfondsenprogramma’s en de totale daarmee gemoeide financieringsstromen tijdens de programmaperiode 2000–2006. Tevens treft u bijgaand een overzicht aan van de stand van zaken met betrekking tot de goedkeuring door de Europese Commissie van de Enkelvoudige Programmeringsdocumenten (EPD’s) en de Programma’s voor de Communautaire Initiatieven (PCI’s).1 In dit overzicht is ook de voorziene communautaire bijdrage en Nederlandse cofinanciering bij de start van de programma’s opgenomen. Tot slot wordt een korte samenvatting gegeven van de inhoud van de EPD’s en PCI’s.

Met deze brief wordt invulling gegeven aan de toezegging van de Staatssecretaris van Economische Zaken tijdens het Algemeen Overleg met de commissie voor de Rijksuitgaven en de Vaste commissie voor Economische Zaken van 21 juni 2001 over het rapport «EU-Structuurfondsen: Geld voor Ontwikkeling en Achterstand» van de Algemene Rekenkamer (27 546 nr. 1). Eerder ontving de Tweede Kamer brieven over de wijze waarop het Kabinet omgaat met de conclusies en aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer (27 546 nr. 5) en over de wijze waarop in de programmaperiode 2000–2006 de verantwoordelijkheden voor de uitvoering van de structuurfondsen tussen de departementen is verdeeld (27 813 nr. 1).

Wijze van informatievoorziening

De financiële bijdragen voor structuurfondsacties zijn afkomstig uit diverse bronnen (communautaire fondsen, departementen, regionale en gemeentelijke autoriteiten, private partijen en nog andere instanties).

Alleen de cofinanciering van het Rijk is terug te vinden in de begroting van de ministeries. Teneinde de Tweede Kamer het verlangde inzicht te geven in de totale financieringsstromen hebben de verantwoordelijke bewindspersonen besloten om ieder najaar een overzicht aan de Tweede Kamer te sturen waarin de totale omvang van de voor dat jaar begrote en de in het voorgaande jaar gerealiseerde en begrote geldstromen is aangegeven. De gegevens zullen worden weergegeven in drie tabellen die als bijlage bij deze brief zijn gevoegd (bijlage 1). Voor zover er substantiële afwijkingen zijn tussen de planning en de realisatie of zich andere bijzonderheden hebben voorgedaan zal hierop in deze toelichting worden ingegaan. In de jaarlijkse rapportage zal voorts nog een algemene toelichting worden opgenomen waarin naast het beheer en de tot dat moment gerealiseerde inhoudelijke voortgang ook het uitgeoefende toezicht wordt beschreven. Hiervoor zal onder andere gebruik worden gemaakt van de indicatoren die in de EPD’s en PCI’s zijn vermeld.

Stand van zaken EPD’s en PCI’s

Nog niet alle EPD’s en PCI’s zijn door de Europese Commissie goedgekeurd. In een bijlage bij deze brief treft u een overzicht aan van de stand van zaken (bijlage 2). Van de EPD’s en PCI’s die reeds zijn goedgekeurd is per programma de omvang van de voor de hele programmaperiode 2000– 2006 toegekende communautaire middelen vermeld, evenals de omvang en herkomst van de cofinanciering. Van de EPD’s en PCI’s die nog niet zijn goedgekeurd kan deze informatie nog niet worden verstrekt. De Tweede Kamer zal deze resterende gegevens ontvangen via de eerste jaarlijkse rapportage in het najaar van 2002. Wel zijn de inhoudelijke hoofdlijnen van alle EPD’s en de meeste PCI’s opgenomen. Op dit punt vallen namelijk geen veranderingen meer te verwachten. Deze inhoudelijke samenvattingen kunnen behulpzaam zijn bij het interpreteren van de indicatoren, die als onderdeel van de jaarlijkse informatievoorziening aan de Tweede Kamer meegezonden zullen worden. De reeds beschikbare samenvattingen van de EPD’s en PCI’s treft u als bijlage bij deze brief aan (bijlage 3). De overige samenvattingen zullen bij de eerste jaarlijkse rapportage worden opgenomen.

Vanwege het late tijdstip van goedkeuring door de Europese Commissie van de EPD’s en PCI’s, zal de financiële en inhoudelijke voortgang in 2001 achterblijven bij de in de EPD’s en PCI’s vermelde verwachtingen. Deze achterstand zal in 2002 en 2003 ingelopen moeten worden. Van de programma’s die na 2000 zijn goedgekeurd, zijn de gelden die oorspronkelijk waren geprogrammeerd voor het jaar 2000 in verband met de vertraging bij de besluitvorming over de EPD’s en PCI’s, overgeheveld naar de resterende programmaperiode.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, G. Ybema

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, L. J. Brinkhorst

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. A. F. G. Vermeend

De Minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid, R. H. L. M. van Boxtel

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, J. P. Pronk

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.