Brief minister over de procedure voor het vernietigen van inbeslaggenomen drugs en het opmaken van processen-verbaal hiervan - Drugbeleid

Deze brief is onder nr. 84 toegevoegd aan dossier 24077 - Drugbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Drugbeleid; Brief minister over de procedure voor het vernietigen van inbeslaggenomen drugs en het opmaken van processen-verbaal hiervan 
Document­datum 18-10-2000
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST48608
Kenmerk 24077, nr. 84
Van Justitie (JUS)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2000–2001

24 077

Drugbeleid

Nr. 84

BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 oktober 2000

Tijdens het Algemeen Overleg over de Voortgangsrapportage drugsbeleid 1997–1999 op 9 december 1999, is door uw Kamer verzocht nauwkeurig na te gaan of alle inbeslaggenomen drugs daadwerkelijk worden vernietigd en of hiervan processen-verbaal worden opgemaakt.

De procedure die bestaat voor het vernietigen van inbeslaggenomen drugs wordt weergegeven in het Besluit inbeslaggenomen voorwerpen (BIV) en het «Handboek beslag en ontneming» van het Ministerie van Justitie. In het BIV art. 10 lid 1 sub 1 wordt aangegeven dat de middelen vallend onder de artikel 2 en 3 van de Opiumwet niet geschikt zijn voor beslag. De opsporingsambtenaar dient zich onverwijld in verbinding te stellen met het OM met het verzoek een machtiging tot vernietiging te verlenen. De opsporingsambtenaar draagt vervolgens zorg voor de uitvoering van de vernietiging. De vernietiging gebeurt bij een plaatselijke of regionale vuilverbranding onder toezicht van een hulpofficier van justitie. De datum en wijze van uitvoering van de vernietiging worden vastgelegd door de betrokken hulpofficier. Tot zover het Besluit en Handboek.

Consultatie met het Openbaar Ministerie over de praktijk geeft het volgende beeld te zien.

In aantal Parketten is met de politie afgesproken dat zij zelfstandig beslissen over vernietiging van kleinere hoeveelheden drugs. Hiervoor wordt niet eerst een machtiging van het OM verkregen. Het overgrote deel van de inbeslaggenomen drugs wordt vernietigd door middel van verbranding. Kleinere hoeveelheden worden eerst opgespaard en eens in de zoveel tijd voor vernietiging aangeboden. Bij één Parket worden kleinere hoeveelheden door de politie zelf vernietigd. Hierbij zijn altijd twee politie ambtenaren aanwezig.

Het vervoer en de vernietiging van inbeslaggenomen drugs vindt altijd plaats onder toezicht van één of meerdere politie-ambtenaren. Dit is in een aantal Parketten niet altijd een hulpofficier van Justitie.

Er wordt altijd een proces-verbaal van inbeslagname gemaakt waaruit de soort en de hoeveelheid van de inbeslaggenomen drugs blijkt. Er wordt in de regel geen apart proces-verbaal gemaakt van de vernietiging. Controle door het OM van vernietiging vindt vooraf plaats door middel van het verlenen van een machtiging tot vernietiging. Achteraf ontvangt het OM het proces-verbaal van de inbeslagname.

De verdere controle op de vernietiging is een administratieve: het Parket ontvangt een bevestiging van de vernietiging. Gebeurt dit niet dan wordt het betreffende politiedistrict gerappelleerd.

In een vijftal arrondissementen hebben zich in het verleden gevallen voorgedaan van onreglementaire verdwijning van inbeslaggenomen drugs. Ten aanzien van al deze gevallen is onderzoek ingesteld. In vier gevallen is er naar aanleiding van het onderzoek strafvervolging ingesteld en werden disciplinaire maatregelen getroffen.

In een aantal gevallen waar uit het onderzoek niet was gebleken was van strafrechtelijk verwijtbaar handelen bleken de procedures voor de vernietiging van drugs niet zorgvuldig te zijn nageleefd. Deze constatering heeft geleid tot aanpassing van de beslagprotocollen met het oog op een degelijke vernietigingsprocedure en adequaat toezicht daarop door het Openbaar Ministerie.

De Minister van Justitie, A. H. Korthals

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.