Voorstel van wet - Voorstel van wet van de leden Bussemaker, Schimmel en Van Gent tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek in verband met de invoering van een klachtrecht voor de individuele werknemer

Dit voorstel van wet i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 27274 - Initiatiefvoorstel Invoering van een klachtrecht voor de individuele werknemer i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel van wet van de leden Bussemaker, Schimmel en Van Gent tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek in verband met de invoering van een klachtrecht voor de individuele werknemer; Voorstel van wet  
Document­datum 05-09-2000
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST47739
Kenmerk 27274, nr. 2
Van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Justitie (JUS)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1999–2000

27 274

Voorstel van wet van de leden Bussemaker, Schimmel en Van Gent tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek in verband met de invoering van een klachtrecht voor de individuele werknemer

Nr. 2

VOORSTEL VAN WET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is een wettelijke regeling van het klachtrecht voor de individuele werknemer in te voeren; Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

In Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt na artikel 656 een nieuw artikel ingevoegd, dat luidt:

Artikel 657

  • 1. 
    De werknemer heeft het recht een schriftelijke klacht in te dienen bij de werkgever, mits de klacht verband houdt met zijn persoonlijke arbeidssituatie.
  • 2. 
    De werkgever bevestigt de ontvangst van de klacht schriftelijk.
  • 3. 
    De werkgever reageert binnen 6 weken en met redenen omkleed op een door de werknemer ingediende klacht als bedoeld in lid 1.
  • 4. 
    De werknemer kan zich bij de indiening en behandeling van zijn klacht door een derde laten bijstaan of vertegenwoordigen.
  • 5. 
    De werkgever zorgt er voor dat de klacht van de werknemer vertrouwelijk wordt behandeld.
  • 6. 
    De werkgever kan de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet beëindigen wegens de omstandigheid dat de werknemer een klacht heeft ingediend of een klager heeft bijgestaan dan wel heeft vertegenwoordigd. Ook anderszins zorgt de werkgever er voor dat de werknemer die een klacht heeft ingediend of die bijstand heeft verleend, niet deswege benadeeld wordt in zijn positie als werknemer.
  • 7. 
    Bij collectieve arbeidsovereenkomst of bij regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan kan van de in lid 3 genoemde termijn worden afgeweken.
  • 8. 
    De werkgever die op grond van de Wet op de ondernemingsraden verplicht is een ondernemingsraad in te stellen, stelt een regeling op voor de behandeling van klachten.
  • 9. 
    Dit artikel is van overeenkomstige toepassing op de in artikel 655 lid 6 eerste zin bedoelde overeenkomsten.
  • 10. 
    Dit artikel is van overeenkomstige toepassing op de verhouding tussen de werknemer en een derde als bedoeld in artikel 690.

ARTIKEL II

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

De Minister van Justitie,

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.