Brief minister over sluiting van de Nederlandse Ambassade te Yaoundé en het Nederlandse Consulaat-Generaal te Melbourne - Herijking van het buitenlands beleid

Deze brief is onder nr. 23 toegevoegd aan dossier 24337 - Herijking van het buitenlands beleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Herijking van het buitenlands beleid; Brief minister over sluiting van de Nederlandse Ambassade te Yaoundé en het Nederlandse Consulaat-Generaal te Melbourne 
Document­datum 12-10-1999
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST41173
Kenmerk 24337, nr. 23
Van Buitenlandse Zaken
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1999–2000

24 337

Herijking van het buitenlands beleid

Nr. 23

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 oktober 1999

In aanvulling op een eerdere brief aan u over de uitvoering van de in het Regeerakkoord vastgelegde departementale efficiency-operatie kan ik u mededelen dat de Regering heeft besloten tot sluiting van de Nederlandse Ambassade te Yaoundé en het Nederlandse Consulaat-Generaal te Melbourne. Ik geef u de bij dit besluit gehanteerde overwegingen.

  • 1. 
    HM Ambassade Yaoundé

HMA Yaoundé is kort na de onafhankelijkheid van Kameroen, in de jaren zestig, opgericht. De post was tot het eind van de jaren zeventig niet onbelangrijk vanwege onze handelsbelangen en het os-programma.

Sindsdien is het handelsklimaat verslechterd o.a. ten gevolge van het slechte bestuur en de toegenomen corruptie. Ook de uitvoering van het os-programma wordt in toenemende mate bemoeilijkt door slecht bestuur. Inmiddels zijn noch politiek noch economisch de banden met Kameroen zo belangrijk dat handhaving van een vertegenwoordiging ter plekke geboden is. Kameroen behoort niet tot de 17+3 landen en is evenmin themaland. De ambassadeur te Yaoundé is medegeaccrediteerd in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Equatoriaal Guinee, Gabon en Tsjaad. Geen van de landen van mede-accreditatie komt voor op de 17+3 lijst en/of een themalijst. Omdat Kameroen niet op de 17+3 lijst voorkomt, is inmiddels begonnen met de afbouw van de lopende os-programma’s, die toch al gering in omvang waren.

Na sluiting van de post zal de dienstverlening aan de Nederlandse gemeenschap geschieden door het plaatsen van een Nederlandse medewerker belast met consulaire zaken, op één van de EU-ambassades in Yaoundé. De visumverlening wordt verzorgd door de Belgische ambassade. Voorts zijn in alle betreffende landen, met uitzondering van Equatoriaal Guinee, honoraire consuls aanwezig. De diplomatieke betrekkingen kunnen d.m.v. mede-accreditatie door verschillende posten in de regio onderhouden worden. De ambassadeur te Abuja (Nigeria)

wordt medegeaccrediteerd in Tsjaad. De ambassadeur te Abidjan (Ivoorkust) wordt medegeaccrediteerd in Kameroen, Gabon en Equatoriaal Guinee. De ambassadeur te Kinshasa (Democratische Republiek Congo) wordt medegeaccrediteerd in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Deze toedeling is bepaald rekening houdend met de infrastructuur van de betreffende posten alsmede met de bestaande verbindingen.

  • 2. 
    Nederlandse Consulaat-Generaal te Melbourne

Na de tweede Wereldoorlog vond in Australië een grootscheepse actieve immigratiepolitiek plaats. Met een aantal West-Europese landen, w.o. Nederland, werden daartoe immigratie-overeenkomsten gesloten. Dat Nederland in die tijd met een ambassade en twee consulaten-generaal vertegenwoordigd was, valt dan ook goed te verdedigen. Tevens waren er speciale immigratiekantoren waar Nederlandse immigratie-attachés geplaatst werden.

Deze actieve op West-Europa gerichte immigratiepolitiek werd begin jaren zeventig door Australië verlaten. Australië stond in het vervolg open voor immigranten uit alle landen. Met het afnemen van de grote emigratiestroom vanuit Nederland (ter illustratie: 1952 – 15 500 pers.; 1984 – 469 pers.), nam de werklast van het postennet in Australië af. Dit had tot gevolg dat de bezetting van de verschillende posten reeds een aantal malen werd aangepast.

De werkzaamheden van de huidige Consulaten-Generaal in Sydney en

Melbourne bestaan uit:

– Consulaire dienstverlening aan de Nederlandse gemeenschap in Australië. Er zijn 280 000 Australiërs van Nederlandse origine. Naar schatting 75 000 mensen in Australië hebben de Nederlandse nationaliteit. De consulaire dienstverlening kent een sterk routinematig karakter en betreft werkzaamheden die met de huidige moderne communicatiemiddelen zich goed lenen voor een centrale aanpak. Deze dienstverlening kan dus door het CG Sydney worden overgenomen.

– Consulaire bijstand aan tijdelijk in het land verblijvende Nederlanders (inclusief gedetineerden). Deze werkzaamheden kunnen in eerste instantie aan een nog in te stellen honoraire vertegenwoordiging in Melbourne worden opgedragen.

– Behartiging van de economische belangen en ondersteuning van Nederlandse culturele activiteiten. Deze taken zijn relatief bescheiden in Australië en zullen daarom door de ambassade in Canberra kunnen worden behartigd.

Er is besloten het CG Melbourne te sluiten en niet het CG Sydney aangezien in de afgelopen jaren het economisch gewicht van Sydney versterkt is. Zo heeft Sydney zich tot het financiële centrum van Australië ontwikkeld. Vanuit beheersmatig oogpunt is sluiting van één post te verkiezen boven een vermindering van de bezetting van alle drie de posten aangezien dit tot een onevenredig grote beheerslast voor elk van hen zou leiden.

De Minister van Buitenlandse Zaken, J. J. van Aartsen

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.