Brief minister en staatssecretaris bij de 'Voortgangsrapportage Beleidskader Jeugdzorg 2000-2003' - Voortgangsrapportage Beleidskader Jeugdzorg 2000-2003

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 26816 - Voortgangsrapportage Beleidskader Jeugdzorg 2000-2003.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voortgangsrapportage Beleidskader Jeugdzorg 2000-2003; Brief minister en staatssecretaris bij de 'Voortgangsrapportage Beleidskader Jeugdzorg 2000-2003' 
Document­datum 21-09-1999
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST40764
Kenmerk 26816, nr. 1
Van Justitie (JUS)
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1999–2000

26 816

Voortgangsrapportage Beleidskader Jeugdzorg 2000–2003

Nr. 1

BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 september 1999

Hierbij bieden wij u mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de Voortgangsrapportage Beleidskader Jeugdzorg 2000–2003 aan.

Krachtens de Wet op de jeugdhulpverlening (art. 7) zijn de betrokken bewindslieden verplicht jaarlijks verslag uit te brengen aan de Tweede Kamer met betrekking tot de ontwikkelingen op het terrein van de jeugdhulpverlening. Met deze Voortgangsrapportage wordt voldaan aan die wettelijke verplichting.

De vorige Voortgangsrapportage verscheen korte tijd na het tot stand komen van het Regeerakkoord 1998. In december 1998 verscheen de notitie «Uitwerking Regeerakkoord Jeugdzorg, Hoofdlijnen van een Plan van Aanpak 1999–2002». Hierin is de nadruk gelegd op het tot stand brengen van een nieuwe Wet op de Jeugdzorg en het versterken en verankeren van de met het vernieuwingsproces Regie in de jeugdzorg in gang gezette veranderingen binnen de jeugdzorg. In de Voortgangsrapportage Beleidskader Jeugdzorg 2000–2003 vindt u onder meer de weerslag van de resultaten en voornemens naar aanleiding van deze notitie.

Met name wordt aandacht besteed aan de stand van zaken rond de Adviescommissie Wet op de Jeugdzorg en de voortgang rond de meerjarenafspraken jeugdzorg. Verder wordt ingegaan op de vorderingen die inmiddels zijn geboekt bij de verankering van verworvenheden van Regie in de jeugdzorg. Tenslotte wordt aandacht besteed aan de verbetering van de aansluiting met lokale voorzieningen voor jeugdigen.

In deze Voortgangsrapportage worden ook – naast de ontwikkelingen binnen het stelsel van de jeugdzorg – de resultaten en voornemens in de sectoren jeugdhulpverlening, jeugdbescherming, jeugd-ggz en zorg voor licht verstandelijk gehandicapte jeugdigen beschreven. In een bijlage worden per sector de financiële overzichten en kengetallen gepresenteerd. Bij deze gegevens gaat het enerzijds om de verslagen over het jaar 1998 en anderzijds om de meerjarencijfers voor de jaren 2000–2003.

De Voortgangsrapportage Beleidskader Jeugdzorg 2000–2003 is tot stand gekomen na schriftelijk overleg met de bestuurlijke partners. In dit kader dringt het IPO aan op een voortvarende departementale voorbereiding van het bestuurlijk overleg over de uitwerking van de meerjarenafspraken en de verdeling van de extra middelen over de provincies en grootstedelijke regio’s. Tevens vraagt de VNG aandacht voor de relatie met het lokale jeugdbeleid en de VOG voor de knelpunten op het terrein van de arbeidsmarkt.

Op dit moment wordt voortvarend gewerkt aan de meerjarenafspraken voor de jaren 2000–2003 met betrekking tot de toegang, de Advies- en meldpunten kindermishandeling en de capaciteit in de jeugdhulpverlening. Ook de relatie tussen basisvoorzieningen voor jeugdigen (zoals onderwijs, jeugdgezondheidszorg en kinderopvang) en de jeugdzorg vormt daarbij een centraal aandachtspunt.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, A. M. Vliegenthart

De Minister van Justitie, A. H. Korthals

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.