Brief minister met geannoteerde agenda van de raad van 11 mei 1999 - Energieraad

Deze brief is onder nr. 45 toegevoegd aan dossier 21501-14 - Energieraad i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Energieraad; Brief minister met geannoteerde agenda van de raad van 11 mei 1999 
Document­datum 22-04-1999
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST34826
Kenmerk 21501-14, nr. 45
Van Economische Zaken
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1998–1999

21 501-14

Energieraad

Nr. 45

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

’s-Gravenhage, 22 april 1999

Onderstaand treft u de geannoteerde agenda van de Energie Raad van 11 mei 1999 aan.

  • 1. 
    Toegang tot de interne markt voor elektriciteit van duurzame energiebronnen

De Commissie zal op de Energie Raad een werkdocument presenteren dat aangeeft wat de verschillende mogelijkheden zijn om elektriciteit opgewekt door duurzame energiebronnen te stimuleren en een interne markt voor elektriciteit van duurzame energie tot stand te brengen. Lidstaten zullen tijdens een oriënterend debat op de Energie Raad hun visie ten aanzien van toegang tot de interne markt voor elektriciteit van duurzame energiebronnen geven. Nederland zal tijdens het oriënterend debat de Commissie verzoeken om spoedig met een voorstel van een richtlijn op dit gebied te komen en zijn voorkeur uitspreken voor een communautair systeem dat uitgaat van een interne markt van duurzame energie gebaseerd op groencertificaten.

De Raad, zal naast het oriënterend debat, met conclusies komen waarin de Commissie gevraagd wordt om met communautaire maatregelen met betrekking tot de interne markt voor elektriciteit van duurzame energiebronnen te komen.

  • 2. 
    Post-Cardiff strategie: integratie van milieu-aspecten en duurzame ontwikkeling in de energiepolitiek

De Europese Raad in Wenen van 11 en 12 december 1998 heeft de Energie Raad gevraagd zijn werk op het gebied van het integreren van het milieu en duurzame ontwikkeling in de energiepolitiek voort te zetten. De Energie Raad zal een oriënterend debat houden over deze Post-Cardiff strategie. Nederland zal zich tijdens dit debat met name uitspreken voor het verder ontwikkelen van communautaire maatregelen op het gebied van energie-efficiency, duurzame energie en het invoeren van een Europese energiebelasting.

  • 3. 
    Beleidsinstrumenten om de energieverliezen in stand-by te reduceren bij consumentenelektronica

De Raad zal conclusies aannemen in reactie op een Commissie Mededeling op dit terrein. De Raadsconclusies geven aan dat maatregelen ter vermindering van het energiegebruik in stand-by voor elektrische en elektronische apparaten spoedig ontwikkeld zullen moeten worden. Doel is het realiseren van energiebesparing. De conclusies benadrukken dat convenanten op EU niveau een belangrijk instrument zijn, maar dat ook etikettering en minimum efficiency-normen van belang zijn. De Raad verzoekt de Commissie deze strategie verder uit te werken in het aangekondigde Energie Efficiency Actie Plan. Nederland ondersteunt deze strategie volledig.

  • 4. 
    Energie voor de toekomst: duurzame energie. Commissie-document met betrekking tot de «Campaign for take off»

De Commissie zal een presentatie geven van haar plannen met betrekking tot de «Campaign for take off». De campagne is bedoeld om duurzame energie binnen de EU verder te stimuleren. De Commissie wil het beleid van lidstaten ten aanzien van duurzame energie ondersteunen door het opzetten van een Europese campagne. Uit dit Commissiedocument blijkt dat Nederland bij de landen met het meest ambitieuze beleid behoort. De Commissie geeft aan dat duurzame energie vanuit de structuurfondsen en het Vijfde Onderzoekskaderprogramma verder gestimuleerd zal worden. Het ALTENER/Energiekaderprogramma comité zal de opzet van de campagne samen met de Commissie nog uit moeten werken. Nederland is positief over het opzetten van een campagne.

  • 5. 
    Elektriciteitsrichtlijn 96/92/EG i met betrekking tot gemeenschapsregels voor de interne markt van elektriciteit

De Commissie zal haar rapport met betrekking tot de harmonisatie-vereisten en haar rapport met betrekking tot de implementatie van de elektriciteitsrichtlijn door de lidstaten op de Raad presenteren. Het harmonisatierapport gaat over gebieden waarvoor harmonisatie nodig geacht wordt in het kader van de interne markt van elektriciteit. Genoemd worden milieuregelgeving, transporttarieven en de beschikbaarheid van transportverbindingen tussen nationale elektriciteitsnetten. Het belang van harmonisatie wordt door Nederland onderschreven; dit geldt met name ten aanzien van de gehanteerde transporttarieven die in praktijk een handelsbarrière kunnen opleveren.

Het implementatierapport zal pas enkele dagen vóór de Raad door de Commissie vastgesteld worden. Dit rapport zal gaan over de implementatie van de elektriciteitsrichtlijn door de lidstaten en zal inzicht kunnen geven over de juridische marktopening.

  • 6. 
    Energie Handvest Verdrag

De Commissie zal de Raad informeren met betrekking tot de voortgang van de onderhandelingen over een Aanvullend Verdrag bij het Energie Handvest Verdrag. De onderhandelingen zijn het afgelopen najaar opgeschort. Vooruitgang bleek niet mogelijk over dezelfde issues die ook in de MAI-onderhandelingen speelden. Sindsdien is het proces gericht op de implementatie door de deelnemende landen van het Energie Handvest Verdrag en het Energie Efficiency Protocol. Daarnaast is een werkgroep bezig met het voorbereiden van een belangrijk protocol over energie-transit.

  • 7. 
    De «Millennium Bug» in de energiesector

Nederland heeft op de vorige Energie Raad van 13 november 1998 de mogelijke problemen die kunnen ontstaan als gevolg van de «millennium bug» in de energiesector aan de orde gesteld. Aandacht werd gevraagd voor de mogelijke gevolgen van verwevenheid van de elektriciteitsnetten en mogelijke veiligheidsproblemen van de nucleaire elektriciteitscentrales van Oost-Europa.

De Commissie heeft, in reactie op dit Nederlands verzoek, een inventarisatie gemaakt van de activiteiten van lidstaten met betrekking tot de millenniumproblematiek in de energiesector, die op de Energie Raad gepresenteerd zal worden.

De Minister van Economische Zaken, A. Jorritsma-Lebbink

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.