Brief staatssecretaris over kabinetsreactie op rapport-Groenman, rapportageverplichtingen en project Emancipatie op Internet - Emancipatiebeleid 1999

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 26206 - Emancipatiebeleid 1999.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Emancipatiebeleid 1999; Brief staatssecretaris over kabinetsreactie op rapport-Groenman, rapportageverplichtingen en project Emancipatie op Internet 
Document­datum 04-12-1998
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST32651
Kenmerk 26206, nr. 3
Van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1998–1999

26 206

Emancipatiebeleid 1999

Nr. 3

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

’s-Gravenhage, 4 december 1998

Tijdens het Algemeen Overleg op 2 december jongstleden over de Begrotingsbrief Emancipatiebeleid (26 206, nr. 1) heb ik toegezegd enige nog openstaande vragen schriftelijk te zullen beantwoorden. Met deze brief kom ik deze toezegging na.

Toezeggingen Algemeen Overleg van 18 juni over het rapport-Groenman en de Kabinetsreactie daarop

In de toezeggingen van 18 juni jl. neemt de verdere bekendmaking van het Vrouwenverdrag en de consequenties daarvan in de Nederlandse situatie een voorname plaats in.

Het Ministerie van Justitie heeft inmiddels de versterking van de informatie op het punt van gelijke behandeling als – bredere – actie in zijn emancipatienota opgenomen. In samenwerking met de Directie Coördinatie Emancipatiebeleid wordt hieraan gewerkt.

In het kader van het Actieplan Taakstellingen Departementen zal ik de stand van zaken op dit punt meenemen.

Kort na het Algemeen Overleg van 18 juni is de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verzocht spoedige uitvoering te geven aan enkele van haar voornemens die zij de Kamer eerder schriftelijk had meegedeeld bij de aanbieding van het onderzoeksverslag «De betekenis van artikel 12 Vrouwenverdrag voor Nederland: gezondheid als recht?» De minister heeft een samenvatting van het rapport in het Engels laten vertalen. Zij zal deze vertaling medio december van dit jaar aan het parlement aanbieden.

De minister heeft er bij nader inzien van afgezien een ambtelijke werkgroep in te stellen om de bekendheid van het Vrouwenverdrag en het genoemde onderzoeksrapport te vergroten.

Dit omdat zo’n specifieke werkgroep zich niet verhoudt met het facetmatige karakter van het emancipatiebeleid. In plaats hiervan stelt zij het

Vrouwenverdrag en het onderzoeksrapport nu in diverse gremia op het terrein van de volksgezondheid aan de orde.

In haar brief van februari 1998 heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het voornemen uitgesproken de Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling en de Raad voor de Volksgezondheid te verzoeken advies uit te brengen over de wijze waarop in het beleid concreet vorm kan worden gegeven aan de aanbevelingen uit voornoemde publicatie. De adviesaanvraag wordt thans ambtelijk voorbereid, in die zin dat de vraagstelling nader wordt uitgewerkt. Op grond hiervan zullen genoemde adviesraden worden benaderd om te bezien of een afgewogen advies kan worden gegeven.

De Staatssecretaris van Justitie heb ik gevraagd de Kamer schriftelijk te informeren over het vervolg dat wordt gegeven aan de aanbevelingen van de commissie Groenman met betrekking tot het vreemdelingenbeleid (nrs. 41 t/m 44).

Rapportageverplichtingen

Ten aanzien van de rapportageverplichtingen in het kader van het

Vrouwenverdrag heb ik uw Kamer reeds laten weten dat de tweede

CEDAW-rapportage inmiddels is ingediend.

U ontvangt dit rapport zeer binnenkort ter kennisname.

Deze tweede Nederlandse CEDAW-rapportage wordt als Engelstalige publicatie uitgegeven.

De Algemene Aanbevelingen van de CEDAW worden uit het Engels vertaald in het Nederlands.

Het verdiepend onderzoek in het kader van het Vrouwenverdrag, dat thans in voorbereiding is, betreft het onderwerp geweld tegen vrouwen.

Emancipatie op Internet

De ervaringen met het project Emancipatie op Internet worden mede verwerkt in het Aktieplan Taakstellingen Departementen en de Meerjarennota. Overigens heeft met name het IIAV voluit het initiatief overgenomen door de organisatie van een internationale Know How conferentie in augustus 1998 ten einde wereldwijd emancipatie kennis en ervaringen aan elkaar te verbinden.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A. E. Verstand-Bogaert

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.