Brief staatssecretaris over oprichting instituut voor asbestslachtoffers en totstandkoming regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers - Problematiek rondom asbest

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 25834 - Problematiek rondom asbest.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Problematiek rondom asbest; Brief staatssecretaris over oprichting instituut voor asbestslachtoffers en totstandkoming regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers 
Document­datum 08-09-1998
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST30922
Kenmerk 25834, nr. 3
Van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1997–1998

25 834

Problematiek rondom asbest

Nr. 3

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

’s-Gravenhage, 8 september 1998

Sinds de publicatie van het regeringsstandpunt over het advies «Asbestslachtoffers» (25 000 XV, nr. 58, TK 1996–1997) overleggen vertegenwoordigers van FNV, CNV, het Comité Asbestslachtoffers, VNO-NCW, overheidswerkgevers en het Verbond van Verzekeraars in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van mijn departement onder leiding van de kwartiermaker intensief over de voorwaarden waaronder tot de oprichting van een instituut voor asbestslachtoffers kan worden gekomen. Partijen tonen een grote bereidheid en inzet om tot afspraken te komen ter verkorting van de juridische lijdensweg voor asbestslachtoffers. Het belang van zowel asbestslachtoffers als van werkgevers en verzekeraars vraagt om grote zorgvuldigheid. De werkwijze van het instituut moet in balans zijn met zowel de vereiste zorgvuldigheid als met de beoogde snelheid voor het treffen van een schikking voor schadevergoeding. Er is nog geen volledige overeenstemming over het sluiten van een convenant. Partijen lijken elkaar wel dicht te zijn genaderd. Zodra er een convenant over de oprichting van een instituut voor asbestslachtoffers is gesloten, zal ik uw Kamer terstond informeren.

Wat betreft de regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers, die door het kabinet is toegezegd om genoegdoening en erkenning te verschaffen aan die asbestslachtoffers, die vanwege onvindbaarheid of faillissement van de aansprakelijke werkgevers of vanwege verjaring van de claim geen schadevergoeding kunnen realiseren, geldt dat publicatie pas is te voorzien als ook aan een doelmatige en doelgerichte uitvoering vorm kan worden gegeven.

De totstandkoming van het instituut is daarbij een belangrijke randvoorwaarde. Ik verwacht na ondertekening van een convenant uw Kamer te kunnen informeren over inhoud, reikwijdte en uitvoering van een regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. F. Hoogervorst

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.