Amendement inzake de plicht van elke Nederlander zich in te zetten voor de onafhankelijkheid en de verdediging van Nederland - Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake de verdediging

Dit amendement i is onder nr. 17 toegevoegd aan wetsvoorstel 25367 (R1593) - Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake de verdediging i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake de verdediging; Amendement inzake de plicht van elke Nederlander zich in te zetten voor de onafhankelijkheid en de verdediging van Nederland 
Document­datum 13-01-1998
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST27131
Kenmerk 25367, nr. 17
Van Staten-Generaal (SG)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1997–1998

25 367 (R 1593)

Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake de verdediging

Nr. 17

AMENDEMENT VAN HET LID TE VELDHUIS EN VERKERK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 141

Ontvangen 13 januari 1998

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel II wordt voor artikel 97 een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 96a

Alle Nederlanders daartoe in staat, zijn verplicht mede te werken tot handhaving van de onafhankelijkheid van het Rijk en tot verdediging van zijn grondgebied.

Toelichting

Het is een nationale burgerplicht om op te komen voor het vaderland/ moederland. Een dergelijke grondhouding is een wezenlijke grondslag van onze samenleving, en behoort in de Grondwet te zijn verankerd. Van elke Nederlander mag in beginsel worden verlangd dat hij of zij zich inzet voor de onafhankelijkheid en de verdediging van Nederland.

De voorgestelde wetstekst komt overigens overeen met de tekst van het nu nog geldende artikel 97, eerste lid, van de Grondwet.

Te Veldhuis Verkerk

1 Vervanging in verband met wijziging in de ondertekening.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.