Amendement inzake inzet van de krijgsmacht ter handhaving en bevordering van de "internationale vrede en veiligheid" - Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake de verdediging

Dit amendement i is onder nr. 12 toegevoegd aan wetsvoorstel 25367 (R1593) - Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake de verdediging i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake de verdediging; Amendement inzake inzet van de krijgsmacht ter handhaving en bevordering van de "internationale vrede en veiligheid" 
Document­datum 13-01-1998
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST27126
Kenmerk 25367, nr. 12
Van Staten-Generaal
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1997–1998

25 367 (R 1593)

Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake de verdediging

Nr. 12

AMENDEMENT VAN HET LID VAN MIDDELKOOP

Ontvangen 13 januari 1998

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel II worden in artikel 97, eerste lid, de woorden «internationale rechtsorde» vervangen door: internationale vrede en veiligheid.

II

In artikel III worden in artikel 100, eerste lid, de woorden «internationale rechtsorde» vervangen door: internationale vrede en veiligheid.

Toelichting

Artikel 90 Grondwet bevat de algemene instructie aan de regering om de internationale rechtsorde te bevorderen. Zulks omvat vanzelfsprekend veel meer dan de handhaving en bevordering van de internationale vrede en veiligheid. Laatstgenoemde doelstellingen drukken evenwel meer specifiek uit wanneer de inzet van de krijgsmacht in de rede ligt.

De terminologie «internationale vrede en veiligheid» wordt gebruikt in het Handvest van de Verenigde Naties waar het gaat om maatregelen met betrekking tot bedreigingen van de vrede, vredebreuk en daden van agressie (hfdst. VII).

In het amendement wordt derhalve voorgesteld deze meer specifieke en bij de taken en mogelijkheden van de krijgsmacht passende terminologie te introduceren in de relevante bepalingen van de Grondwet. Tevens wordt daardoor het onderscheid met de meer algemene bevorderingsplicht van artikel 90 beter zichtbaar.

Van Middelkoop

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.