Brief minister over de voortgang van de actiepunten op het gebied van de aanpak van voetbalvandalisme - Voetbalvandalisme

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 25232 - Voetbalvandalisme.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voetbalvandalisme; Brief minister over de voortgang van de actiepunten op het gebied van de aanpak van voetbalvandalisme 
Document­datum 12-02-1997
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST19723
Kenmerk 25232, nr. 2
Van Binnenlandse Zaken
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1996–1997

25 232

Voetbalvandalisme

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

’s-Gravenhage, 12 februari 1997

Mede namens de minister van Justitie en de staatssecretaris van Sport zend ik u een tussenbericht over de voortgang van de met u besproken actiepunten op het gebied van de aanpak van voetbalvandalisme. Deze voortgangsrapportage is u toegezegd tijdens het Algemeen Overleg over voetbalvandalisme d.d. 4 december 1996 (25 232, nr. 1) met de Vaste Commissie van de Tweede Kamer voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het genoemde overleg zijn de volgende onderwerpen met u besproken.

  • 1. 
    een inventarisatie van de reeds genomen maatregelen met betrekking tot voetbalvandalisme. Op basis van een analyse van de effecten van deze maatregelen worden nieuwe maatregelen voorgesteld. Daarbij zal gekeken worden naar de ervaringen met de aanpak van voetbalvandalisme in het Verenigd Koninkrijk.
  • 2. 
    een onderzoek naar het profiel en de motieven van de daders van georganiseerd geweld bij voetbalwedstrijden.

In het onderstaande bericht ik u over de voortgang van deze onderwerpen.

ad 1 Inventarisatie maatregelen

Ten behoeve van de inventarisatie is een breed samengestelde werkgroep in het leven geroepen, waarin naast de betrokken ministeries wordt deel genomen door vertegenwoordigers van diverse gemeenten, politie, het Korpsbeheerdersberaad, het openbaar ministerie, het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV), het VNG en de KNVB. De werkgroep komt in hoge vergaderfrequentie bijeen, opdat de door de werkgroep verrichte inventarisatie en analyse alsmede de door de werkgroep voorgestelde nieuwe maatregelen medio maart in een gesprek tussen de betrokken bewindslieden en diverse burgemeesters van voetbalsteden kan worden bezegeld. Het overzicht van maatregelen zal vervolgens in een voortgangsrapportage zo spoedig mogelijk aan u worden gezonden.

ad 2 Profiel en motieven daders van georganiseerd geweld

Het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie is gevraagd dit onderzoek in een kort tijdsbestek te verrichten. Het onderzoek zal bestaan uit een literatuuronderzoek en het houden van een enquête onder direct betrokkenen, zoals veiligheidsfunctionarissen van voetbalclubs, officieren van justitie en medewerkers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV).

Het onderzoek kan naar verwachting eind februari worden afgerond.

Ik hoop u hiermee voorlopig voldoende te hebben geïnformeerd en zal u spoedig nader berichten.

De Minister van Binnenlandse Zaken, H. F. Dijkstal

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.