Brief minister over de vervanging van het huidige alarmnummer 06-11 door het nieuwe Europese nummer 112 - Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het ministerie van Binnenlandse Zaken (VII) voor het jaar 1996

Deze brief is onder nr. 38 toegevoegd aan wetsvoorstel 24400 VII - Vaststelling begroting Binnenlandse Zaken 1996.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het ministerie van Binnenlandse Zaken (VII) voor het jaar 1996; Brief minister over de vervanging van het huidige alarmnummer 06-11 door het nieuwe Europese nummer 112 
Document­datum 04-04-1996
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST13928
Kenmerk 24400 VII, nr. 38
Van Binnenlandse Zaken
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1995–1996

24 400 VII

Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (VII) voor het jaar 1996

Nr. 38

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ’s-Gravenhage, 4 april 1996

Op 29 juli 1991 is door de Raad der Europese Gemeenschappen een beschikking goedgekeurd «inzake invoering van een gemeenschappelijk Europees alarmnummer voor hulpdiensten (nr. 91/396/EEG)». Het besluit volgt de behoefte in Europees verband om Europese burgers de mogelijkheid te geven in alle landen via eenzelfde nummer (112) hulpverlening in te roepen.

Voor Nederland betekent dit de vervanging van het huidige alarmnummer (06–11) door het nieuwe Europese nummer 112.

Omtrent het project dat ik voor deze vervanging heb ingesteld informeer ik u thans.

Ik heb aan PTT-Telecom B.V. opdracht gegeven om de noodzakelijke technische werkzaamheden in het openbare telefoonnet te treffen.

De beheerders van een GSM-netwerk (Koninklijke PTT Nederland en Libertel) zijn verplicht om de overgang naar 112 te ondersteunen. Deze GSM-vergunninghouders heb ik geïnformeerd over het gekozen tijdtraject om de gelijke inrichting van het overgangstraject te bewerkstelligen. De daadwerkelijke technische overgang naar het 112-nummer zal vanaf 1 maart 1997 worden ingezet. De technische overgang zal worden ondersteund door een brede publiciteitscampagne die eveneens op 1 maart 1997 van start zal gaan.

Een meer uitvoerige beschrijving van de fasering en de planning in het project treft u bijgaand aan.

Om de risico’s in het 112 project te beperken worden voortdurend metingen uitgevoerd naar het gebruik van het oude alarmnummer en de uitwerking van de publiekscampagne. Deze metingen zullen worden gebruikt als ondersteuning bij de beleidsbeslissing voor de overgang naar een volgende fase. Mochten de resultaten van de metingen hiertoe aanleiding geven dan kan alsnog worden besloten tot uitstel over te gaan.

Bovenstaand tijdtraject zal bekend worden gemaakt aan de relevante koepelorganisaties van fabrikanten/afnemers en gebruikers die belang hebben bij de vervanging van het alarmnummer naar 112, met het verzoek hun leden te informeren.

De Minister van Binnenlandse Zaken, H. F. Dijkstal

BIJLAGE                                                     De omzetting naar het 112 nummer wordt in fasen voltooid.

De fasering en planning is erop gericht de risico’s te beperken. In de opzet van het project wordt maximaal gebruik gemaakt van de ervaringen die op dit moment worden opgedaan in het huidige omnummerproject dat door PTT-Telecom wordt uitgevoerd.

Projectvoorbereiding (1 december 1996 tot 1 maart 1997)

Uitgangspunt voor het project is dat het 112 nummer beschikbaar moet zijn alvorens een publiekscampagne kan worden gestart. De eerste fase van het project is gericht op de technische omzettingen die door PTT-Telecom B.V. in het openbare net moeten worden voltooid. De opdracht voor deze omzetting werd op 7 december 1994 aan PTT-Telecom B.V. verstrekt en zal op 1 december 1996 zijn afgerond. PTT-Telecom B.V. heeft verzekerd dat de oplevering per 1 december 1996 zal zijn voltooid. Na de oplevering zal gedurende drie maanden de technische beschikbaarheid van het 112 nummer op alle mogelijke manieren worden beproefd.

Gewenning (1 maart 1997 tot 1 september 1997)

Bij de omzetting van het huidige alarmnummer naar 112 wordt uitgegaan van een gewenningsperiode van (tenminste) een half jaar. In de gewenningsperiode zal zowel het 06–11 nummer als het 112 nummer volledig in bedrijf zijn voor het verkrijgen van spoedeisende hulpverlening.

In deze gewenningsperiode zal een brede publiekscampagne worden gevoerd om de omzetting onder de aandacht te brengen van het publiek.

De voorlichtingscampagne zal gezien het gewenste effect en de daaraan verbonden kosten gedoseerd worden ingezet.

Overgang (1 september 1997 tot 1 maart 1998)

In de overgangsperiode wordt een geleidelijke overgang bewerkstelligd naar het nieuwe alarmnummer 112. Om risico’s uit te sluiten wordt in de overgangsperiode gedurende een half jaar op het oude alarmnummer een automatische melding geplaatst waarbij verwezen wordt naar het nieuwe alarmnummer. Ook dit traject zal worden ondersteund via publieksvoorlichting.

Uitfasering (na 1 maart 1998)

In de vierde fase worden 06–11 oproepen niet langer als alarmoproep behandeld en wordt de oproep niet langer doorgeleid naar een automatische melding en de verwijzing naar het nieuwe alarmnummer.

De beslissing voor het buiten bedrijf stellen van het 06–11 nummer zal eerst worden genomen nadat verkeersmetingen hebben uitgewezen dat het gebruik van het «oude» 06–11 nummer voldoende is afgenomen.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.