Brief staatssecretaris over de financiële positie van Stichting Woningbeheer Limburg - Stichting Woningbeheer Limburg

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 24339 - Stichting Woningbeheer Limburg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Stichting Woningbeheer Limburg; Brief staatssecretaris over de financiële positie van Stichting Woningbeheer Limburg 
Document­datum 08-09-1995
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST9695
Kenmerk 24339, nr. 1
Van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1994–1995

24 339

Stichting Woningbeheer Limburg

Nr. 1

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

1 Zie Aanhangsel Handelingen nr. 1141, vergaderjaar 1994-1995.

’s-Gravenhage, 8 september 1995

In aansluiting op mijn brief dd. 23-08-19951 inzake de vragen van de heer Van Rey over de financiële positie van de Stichting Woningbeheer Limburg bericht ik u het volgende.

In bovengenoemde brief heb ik onder meer toegezegd u te zullen informeren over de resultaten van het overleg, dat op 31 augustus 1995 heeft plaatsgevonden met de toezichthoudende gemeenten en vervolgens met het bestuur van de Stichting Woningbeheer Limburg zelf, alsmede over de door mij getrokken conclusies en de eventueel te nemen acties.

Ten aanzien van het gevoerde overleg op 31 augustus kan ik u het volgende mededelen.

Aanleiding voor de gesprekken van 31 augustus jl. was het rapport dat door Shelter Consult B.V. op 5 juli is uitgebracht aan het bestuur van de WBL. Dit rapport is mij op 10 juli 1995 aangeboden.

Omdat het rapport van Shelter Consult nogal wat vragen en onzekerheden opriep heb ik het accountantsbureau Deloitte en Touche onder meer gevraagd een contra-expertise uit te brengen op dit rapport.

Aangezien de voorgelegde scenario’s in het rapport van Shelter Consult niet bijdragen tot een structurele oplossing, onder meer omdat de exploitatie-/jaarresultaten negatief blijven, heb ik besloten een interim manager in te schakelen voor de sanering. Als interim-manager zal optreden de heer drs. B. G. A. Kempen.

De inschakeling van de heer Kempen is op 31 augustus jl. aan de orde geweest in gesprekken met achtereenvolgens de toezichthoudende gemeenten en het bestuur van de WBL. In beide besprekingen is geconcludeerd, dat de benoeming van de interim-manager gewenst is. De interim-manager krijgt als opdracht om een saneringsplan op te stellen

S-BH

ten behoeve van een saneringsaanvrage bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting, waarvan een oriëntatiefase van maximaal 2 maanden deel zal uitmaken en om een door dit fonds geaccepteerd saneringsplan te implementeren.

Het rapport van Shelter Consult en de contra-expertise van Deloitte en Touche zijn vertrouwelijk ter beschikking gesteld aan de heer Kempen, teneinde zich te kunnen oriënteren op de aan hem gegeven opdracht.

Heden is een overeenkomst gesloten tussen de Staat, het bestuur van de WBL en de heer Kempen, waarin de bevoegdheden van de interimmanager zijn geregeld. Een afschrift van deze overeenkomst gaat ter kennisneming hierbij.1

Voor de goede orde breng ik onder uw aandacht dat ik – zoals gemeld in mijn brief van 23 augustus 1995 – Deloitte en Touche een vervolgopdracht heb verstrekt teneinde antwoord te kunnen geven op de vraag wat de oorzaken zijn van de huidige financiële positie, waaronder de vraag in hoeverre de huidige financiële situatie het directe gevolg is van het SBDI-bezit.

Dit rapport zal uiterlijk eind september worden opgeleverd. Het zal enige tijd vergen om bedoelde rapportage van mijn kanttekeningen te voorzien. U kunt de rapportage, inclusief mijn kanttekeningen, derhalve in de eerste week van oktober tegemoet zien.

Ik hoop alsdan ook antwoord te kunnen geven op de nog openstaande vragen van de heer van Rey.

In verband met uw nadere afweging doe ik u hierbij in reeds dit stadium ter informatie aantal stukken toekomen. Tot nadere informatie ben ik gaarne bereid.

De bijlagen betreffen:

  • 1. 
    een chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen geadstrueerd met relevante stukken, inclusief een overzicht van de bijlagen.

De rapporten van Shelter Consult B.V. en Deloitte en Touche hebben vooralsnog een vertrouwelijk karakter, omdat er financiële belangen in het spel zijn en er sprake kan zijn onevenredige bevoordelen of benadeling bij openbaarmaking van de rapporten.2

  • 2. 
    Informatie over de samenstelling van het bestuur en de raad van commissarissen sinds de fusie.

Voorts doe ik u ter vertrouwelijke kennisname2 toekomen een tweetal rapporten van de Directie Recherchezaken van het Ministerie van VROM met betrekking tot onderzoeken, die zijn uitgevoerd naar aanleiding van signalen, die zijn vernomen tijdens de gerichte inspectie van eind 1993/begin 1994.

De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en

Milieubeheer,

D. K. J. Tommel

1  Ter inzage gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

2  Ter vertrouwelijke inzage, alleen voor de leden, gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.