Commissie-Delors III (1993-1995)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
Commissie-Delors III 1993-1995

Deze Europese Commissie1 trad aan op 6 januari 1993 en bleef in functie tot januari 1995. Het was de derde Commissie onder leiding van de Fransman Jacques Delors. De Nederlandse eurocommissaris Hans van den Broek2 was verantwoordelijk voor de portefeuilles externe betrekkingen, gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid en uitbreiding.

Deze Commissie was de eerste Commissie van de Europese Unie3, die tot stand kwam met de inwerkingtreding van het Verdrag van Maastricht4 in november 1993. Ook werd in datzelfde jaar de interne markt gerealiseerd. Onderhandelingen over toetreding van Oostenrijk, Zweden, Finland en Noorwegen werden afgerond en de landen traden toe tot de EU in 1995. Ook vroegen Hongarije en Polen toestemming om toe te treden tot de Unie.

In januari 1995 werd de Commissie-Delors III opgevolgd door de Commissie-Santer5.

Inhoudsopgave

  1. Commissarissen
  2. Tussentijdse wijziging
  3. Mijlpalen
  4. Bronnen

1.

Commissarissen

Naam

Land

Portefeuille

Politieke kleur

Bangemann, Martin

Duitsland

industrie, informatiemaatschappij en telecommunicatie

liberaal

Brittan, Leon

Verenigd Koninkrijk

betrekkingen met Noord-Amerika, Japan, China, GOS, Midden- en Oost-Europa en handel

conservatief (centrumrechts)

Broek, Hans van den2

Nederland

externe betrekkingen, gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid en uitbreiding

christendemocratisch

Christophersen, Henning

Denemarken

economische zaken, financiën, monetaire zaken, kredietwezen en investeringen en Eurostat

liberaal

Delors, Jacques

Frankrijk

voorzitter

sociaaldemocratisch

Deus Pinheiro, João de

Portugal

informatie en relaties met het Europees parlement en lidstaten, voorlichting, cultuur en media en Bureau voor officiële publicaties

christendemocratisch

Flynn, Pádraig

Ierland

JBZ en immigratie, sociale zaken en werkgelegenheid

rechts-liberaal

Márin González, Manuel

Spanje

Meditterane aangelegenheden en relaties met Latijns Amerika, Azië en het Midden-Oosten, en humanitaire hulp

sociaaldemocratisch

Matutes Juan, Abel

Spanje

vervoer, energie en Euratom

conservatief (centrumrechts)

Millan, Bruce

Verenigd Koninkrijk

regionaal beleid en cohesie

sociaaldemocratisch

Paleokrassas, Ioannnis

Griekenland

milieu

rechts-liberaal

Ruberti, Antonio

Italië

wetenschap, onderzoek, technologische ontwikkeling, onderwijs en jeugd

sociaaldemocratisch

Schmidhuber, Peter

Duitsland

begroting, financieel toezicht, antifraudebeleid en cohesiefondsen

christendemocratisch

Scrivener, Christiane

Frankrijk

belastingen en douane-unie en consumentenbescherming

liberaal

Steichen, René

Luxemburg

landbouw

christendemocratisch

Van Miert, Karel

België

mededinging, personeel & organisatie, vertaalbureau en automatisering

sociaaldemocratisch

Vanni d'Archirafi, Raniero

Italië

institutionele hervormingen, interne markt, financiële diensten, ondernemingen, midden- en kleinbedrijf

partijloos

2.

Tussentijdse wijziging

Naam vervanger

Vervangen Commissaris

Datum vervanging

Politieke kleur

Reden vervanging

Marcelino Oreja Aguire

Matutes Juan, Abel

27 april 1994

conservatief (centrumrechts)

Kandidatuur Europees Parlement

3.

Mijlpalen

Uitbreiding

De Nederlandse eurocommissaris Hans van de Broek speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen over toetreding van Zweden, Noorwegen, Finland en Oostenrijk tot de Europese Unie. Deze landen traden toe tot de Unie in 1995. Ook was Van den Broek sterk betrokken bij het versterken van de betrekkingen tussen de EU en voormalige communistische landen in Oost- en Midden-Europa. In 1994 vroegen Hongarije en Polen het lidmaatschap van de EU aan.

EMU

Het Verdrag van Maastricht4, waarmee de EU werd opgericht, werd ondertekend in februari 1992 en werd van kracht in november 1993 na een ratificatieproces in de lidstaten. Met het inwerkingtreden van het verdrag werd tevens de Europese Monetaire Unie6 opgericht. Het doel van de EMU was het bereiken van een gezamenlijke economische politiek tussen de lidstaten en het bevorderen van de prijsstabiliteit. Ook diende de EMU ter ondersteuning en verbetering van de interne markt.

Interne markt

Vanaf 1 januari 1993 kwam de interne markt7 tussen de lidstaten tot stand. Daarmee werd het vrij verkeer van goederen, diensten en kapitaal gerealiseerd. Ook werd handel vergemakkelijkt door de wederzijdse erkenning van productienormen, zoals vereisten voor gezondheid en veiligheid.

4.

Bronnen

CVCE.eu, historical events in the European integration process (1945-2014).

Meer informatie

  • Europese Commissie1
  • Geschiedenis van de EU8
 

  • 1. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 2. 
    Juridisch geschoolde CDA-politicus, die lange tijd minister van Buitenlandse Zaken was. Begon zijn loopbaan als advocaat in Rotterdam en was later werkzaam bij Enka in Arnhem. Justitie-woordvoerder van de KVP en het CDA in de Tweede Kamer. Werd in 1982, na één jaar staatssecretaris te zijn geweest, minister. Gold als een overtuigd aanhanger van de Atlantische samenwerking en verdedigde van harte het NAVO-besluit om kruisraketten te plaatsen in Nederland. Dreigde met name op Europees gebied soms overvleugeld te worden door de premier. Was enige tijd 'kroonprins' bij het CDA. Na zijn ministerschap Europees Commissaris voor buitenlandse betrekkingen. Geen voorstander van een moraliserende buitenlandse politiek. Kwam vaak nogal zelfstandig tot zijn beleidskeuzes. Kreeg in 2005 de titel minister van staat.
     
  • 3. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 4. 
    Dit Europese verdrag vormde in 1993 de Europese Gemeenschap om tot Europese Unie. Het Verdrag (formeel: Verdrag betreffende de Europese Unie) legde verder de basis voor de Economische en Monetaire Unie (EMU) en van de invoering van een gemeenschappelijke munt (de euro).
     
  • 5. 
    Deze Europese Commissie was in functie van 25 januari 1995 tot 16 september 1999. De Commissie werd op 15 maart 1999 echter demissionair, omdat het onder druk van het Europees Parlement opstapte. De Luxemburgse politicus Jacques Santer was tot 15 maart 1999 voorzitter. Na het ontslag van de gehele commissie bleef de Spaanse sociaaldemocraat Manuel Marín aan als interim-voorzitter. De Nederlandse CDA-politicus Hans van den Broek was Eurocommissaris voor betrekkingen met onder meer Midden- en Oost-Europa en Turkije, alsmede uitbreiding van de Europese Unie.
     
  • 6. 
    De Economische en Monetaire Unie (EMU) is in 1991 opgericht door de Europese regeringsleiders. Het doel was een gezamenlijk economische politiek op te zetten, de prijsstabiliteit te bevorderen en de werking van de interne markt te verbeteren.
     
  • 7. 
    De interne markt is de ruimte zonder binnengrenzen waarin het vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal in de Europese Unie is gewaarborgd. Het begrip interne markt heeft alleen betrekking op het vrij verkeer binnen de Unie en niet op de handel met derde landen. Voor de import van goederen van buiten de Europese Unie hanteren de lidstaten een gemeenschappelijk importtarief.
     
  • 8. 
    Eeuwenlang hebben de landen van het huidige Europa elkaar met grote regelmaat bevochten. De Tweede Wereldoorlog vormde het definitieve keerpunt. De gevolgen van deze oorlog waren zo ingrijpend geweest, dat in 1950 België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland een eerste stap naar een duurzaam samenwerkend Europa noodzakelijk vonden.