Europa, Europa! - Geert Buelens, Annemie Neyts en poëzie uit de Grote Oorlog, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 20 februari 2009 20:00 - 21:30
plaats Brussel, België
locatie Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, België Toon locatie
aanwezigen (Annemie) Neyts-Uyttebroeck i e.a.
organisatie deBuren

De boeken van deBuren | VR 20.02.09 | 20.00 > 21.30

Literatuurhuis Passa Porta, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

deBuren organiseert in samenwerking met Het beschrijf een veelzijdige avond rond twee recent verschenen boeken van Geert Buelens: de Europa, Europa! en Het lijf in slijk geplant. Eerstgenoemd werk is een literaire geschiedschrijving van de Eerste Wereldoorlog, de tweede titel is een bloemlezing van gedichten uit de Eerste Wereldoorlog van de hand van dichters uit heel Europa.

In Europa, Europa! beschrijft Geert Buelens hoe schrijvers en dichters de Grote Oorlog hebben beleefd, en welke rol cultuur speelde in propaganda, nationalisme maar ook in het verzet tegen de oorlog. Aan de hand van de lotgevallen van dichters als Apollinaire en d'Annunzio, Roemeense dadaïsten en Russische futuristen, Vlaamse activisten en Nederlandse pacifisten lezen we hoe Europa zichzelf aan flarden schoot terwijl het wanhopig op zoek was naar een nieuwe identiteit.

We beginnen de avond met een gesprek tussen Geert Buelens en Annemie Neyts, Minister van Staat en voorzitter van de Europese Liberale Partij in het Europees Parlement. Behalve poëzie zal daarbij ook de bredere thematiek van de boeken aan de orde komen. Welke lessen kan het huidige Europa trekken uit de geschiedenis die Buelens in zijn boek beschrijft? Is cultuur vandaag een instrument waarmee Europese samenwerking kan worden versterkt, of ligt nationalisme op de loer?

Verder wordt poëzie uit de bloemlezing Het lijf in slijk geplant voorgedragen in oorspronkelijke versie, waarbij de Nederlandse vertaling telkens wordt geprojecteerd. Duitse gedichten worden gelezen door Heike Kossmann, Poolse door Maja Wolny, Franse door Jean Loubry en Nederlandse door Geert Buelens.

Geert Buelens (1971) is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde in Utrecht, dichter en essayist. Zijn bundel Het is werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2003 en werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2002. Zijn studie Van Ostaijen tot heden werd bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs voor Essay en Kritiek en de Literaire Prijs voor Essay van de Provincie Antwerpen.

In samenwerking met Het beschrijf


1.

Meer over...