De Amazone: een woud van schuld en waarheid, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 10 februari 2009 19:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Toon locatie
aanwezigen P.F.F.M. (Pitou) van Dijck, J.P. (Joris) Backer i e.a.
organisatie De Balie i

Zelfs groen doen en vegetarisch zijn, redt het regenwoud niet. De vraag naar soja, vlees en biobrandstoffen stijgt. De regering Lula van Brazilië wil een netwerk van snelwegen aanleggen om het Amazone gebied beter te ontsluiten. De druk op het Amazonegebied neemt toe. Over de bedreigingen van de Amazone en de vraag: wie is er verantwoordelijk?, organiseren De Balie samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) en het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika (CEDLA) op 10 februari een symbolische rechtbank.

Tijdens de avond presenteert het WNF het rapport: ‘Keeping the Amazon forests standing: a matter of values’. Het rapport constateert dat de actuele bedreiging van de Amazone groter is dan ooit. De aantasting van het grootste regenwoud ter wereld door vooral grootschalige sojateelt, vleesproductie en infrastructuur vraagt om acuut ingrijpen. De dreiging kan alleen worden gekeerd als gekozen wordt voor een andere economische benadering van het gebied. Het rapport toont aan dat het nog bestaande Amazonewoud zelf een economische waarde vertegenwoordigt die enorm is. Om die waarde van de Amazone te benutten is een omslag nodig. Daarbij zullen niet alleen de Amazonelanden, maar ook overheden, bedrijven en consumenten in bijvoorbeeld Nederland, hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Verantwoordelijkheid staat centraal tijdens de symbolische rechtbank. Isolde Hallensleben (bekend van De Wereld Draait Door en Wat Heet!) klaagt zichzelf aan voor haar consumptiegedrag. Zij moet verschijnen voor rechter Joris Backer (director Corporate Legal van N.V. Luchthaven Schiphol/ D66), die zich een weg moet banen door het woud van schuld en waarheid. Hij wordt daarin bijgestaan door Michel Uiterwaal (Advocaat bij Böhler Franken Koppe Wijngaarden) en Joep Meddens (Advocaat bij Höcker Advocaten en gemeenteraadslid SP te Hilversum). De bewijzen worden geleverd door vier getuigen-deskundigen, i.e.g. Pita Verweij (bioloog Universiteit Utrecht en auteur rapport WNF), Pitou van Dijck (econoom CEDLA) en Pieter van Beukering (milieueconoom VU en mede-auteur rapport WNF).

Voorafgaand aan de rechtbank is er een videoboodschap van Marina Silva (voormalig milieuminister van Brazilië en medewerkster van Chico Mendes). Joost Oorthuizen (directeur Initiatief Durrzame Handel) neemt het eerste exemplaar van het rapport van WNF in ontvangst.

Deze symbolische rechtbank wordt gemaakt door De Balie, WNF en CEDLA.

Praktisch:

datum: dinsdag 10 Februari | 19.30 uur

entree: € 8, - (€ 6, - met korting)

livestream: www.debalie.nl/live

bestel kaarten


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...