Brief minister over innovatie en de pers - Persbeleid

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 31777 - Persbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Persbeleid; Brief minister over innovatie en de pers 
Document­datum 12-12-2008
Publicatie­datum 20-12-2008
Nummer KST126051
Kenmerk 31777, nr. 2
Van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2008–2009

31 777

Persbeleid

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

1 Kamerstukken II, 2008–2009, 31 777, nr. 1.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 december 2008

Op 14 november jl. heb ik u een brief over het brede persbeleid toegezon-den1. Die brief heeft veel en uiteenlopende reacties losgemaakt. Uw Kamer heeft besloten op 18 december a.s. een Algemeen Overleg te agenderen over het persbeleid. De snelle, actuele ontwikkelingen in de perssector brengen mij tot deze aanvullende brief. Hierin zal ik in het bijzonder ingaan op de mogelijkheid tot verlaging van het btw-tarief voor digitale uitgeefproducten en het stimuleren van innovatie in de perssector.

Ik realiseer mij ten volle dat de perssector in een benarde situatie verkeert. Op meerdere plaatsen in mijn eerdere brief is aangegeven dat de sector door structurele en conjuncturele oorzaken onder toenemende druk staat. Expliciet benoem ik kwesties waar nagenoeg alle dagbladondernemingen mee worden geconfronteerd: teruglopende oplagen bij de betaalde kranten, dalende advertentie-inkomsten, het uitblijven van een goed businessmodel voor exploitatie van internetsites, verhoogde rendementseisen van aandeelhouders, problemen met het beschermen van hun content en de bezorging. In de brief worden ook acties aangekondigd. Zo treed ik op korte termijn in overleg met alle betrokken partijen om te bezien welke oplossingen er zijn voor knelpunten in de bezorging en wil het kabinet onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de belangrijke functies van mediabedrijven te beschermen tegen mogelijke gevaren die kleven aan het feit dat ze eigendom zijn van (buitenlandse) private partijen.

Verlaging van het btw-tarief voor digitale uitgeefproducten

Van diverse zijden is ervoor gepleit om digitale uitgeefproducten onder te brengen in het verlaagde btw-tarief (6%), net zoals dat van toepassing is op papieren uitgeefproducten. Het punt van de ongelijke behandeling van papieren en digitale uitgeefproducten heeft al enige tijd de aandacht van het kabinet. Complicerende factor is dat het onderbrengen van een bepaald product of dienst in een verlaagd btw-tarief geen aangelegenheid

1 Zie verslag van de vergadering van de Eurogroep en Ecofin Raad van 3 en 4 november 2008 te Brussel. Kamerstukken II, 2008–2009, 21 501-07, nr. 628.

is waartoe een EU-lidstaat alleen kan besluiten; daarvoor is eerst consensus in Brussel vereist. Tijdens de Ecofin van 4 november jl. bleek dat er grote verschillen zijn tussen de standpunten van de lidstaten1. Mijn uitgangspunt is dat ik al het mogelijke zal doen om een gelijke behandeling van papieren en digitale uitgeefproducten te bewerkstelligen. Ik treed in overleg met de staatssecretaris van Financiën over de thans ontstane situatie en de mogelijkheid om papieren en digitale uitgeefproducten gelijk te behandelen en in het verlaagde tarief onder te brengen.

Innovatie in de perssector

In mijn brief over het persbeleid onderstreep ik het belang van innovatie in de perssector. Vanwege de noodzaak en de urgentie van innovatie, die nu ook nadrukkelijk blijkt uit de reacties van vrijwel alle partijen in de sector, ben ik van plan om op zeer korte termijn een onafhankelijke Tijdelijke Commissie Innovatie Pers te benoemen. Deze commissie vraag ik om binnen enkele maanden met een concreet advies te komen over innovatie in de pers en de wijze waarop deze het beste gestimuleerd kan worden. De samenstelling van de commissie en de onderzoeksopdracht en -vragen wil ik mede in overleg met de sector vaststellen, maar ik stel mij voor dat oplossingen voor knelpunten rond journalistieke informatie op internet en de eigen verantwoordelijkheid van persondernemingen voor innovatie daarbij aan de orde komen.

Wanneer de commissie met een goed en werkbaar advies komt ben ik bereid op basis van artikel 128 van de Mediawet (waarbij ik dan alleen de inkomsten van de Ster zal betrekken) op zoek te gaan naar middelen om de innovatie daadwerkelijk te stimuleren.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R. H. A. Plasterk

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.