Roel van Duijn neemt na 42 jaar afscheid van de actieve politiek, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 29 november 2008 13:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Toon locatie
aanwezigen E. (Ed) van Thijn i, F. (Femke) Halsema i, R.H.G. (Roel) van Duijn, P.J.G. (Paul) Tang i e.a.
organisatie De Balie i

Feestelijk symposium op 29 november: Tegen de hieperkonsumpsie

GroenLinks-politicus Roel van Duijn (65) zet een punt achter zijn politieke carrière van meer dan veertig jaar. Van Duijn werd bekend als mede-oprichter van Provo en Kabouter in de jaren zestig, als gemeenteraadslid en wethouder van Amsterdam, en als politicus voor achtereenvolgens de PPR, de Groenen en GroenLinks. Hij gaat zich de komende jaren verder wijden aan zijn nieuwe passie als consulent voor mensen met liefdesverdriet. GroenLinks organiseert een feestelijk en inhoudelijk afscheidssymposium op zaterdagmiddag 29 november om dit historische moment te markeren. Onder de titel ‘Tegen de hieperkonsumpsie’ is er onder meer een debat met Femke Halsema (GroenLinks) over haar zojuist verschenen boek “Geluk! Voorbij de hyperconsumptie, haast en hufterigheid”, en bijdragen van James Kennedy, Ed van Thijn, Paul Tang (PvdA) en Sjoerd de Jong (NRC). Jan Douwe Kroeske presenteert de middag.

Over Roel van Duijn

Roel van Duijn begon zijn politieke carrière in het midden van de jaren zestig, eerst als actievoerder en provo, en vanaf 1969 voor verschillende partijen (Provo, Kabouter, PPR, De Groenen en GroenLinks) in verschillende politieke functies in Amsterdam en Noord-Holland. Daarnaast was hij zeer actief als publicist en schrijver. Sinds 2004 was hij deelraadslid voor GroenLinks in Amsterdam Oud-Zuid. Van die positie neemt hij deze maand ook afscheid. Van Duijn is van grote betekenis geweest voor de stad Amsterdam en voor Nederland. Door zijn rol in Provo en Kabouter, bewegingen die het verstarde burgerlijke milieu van de jaren vijftig in Nederland wisten op te schudden. Door zijn consequente politieke inzet voor groene onderwerpen als duurzame energie en biologische landbouw, toen dat nog volstrekt belachelijk leek. En door hele praktische zaken in Amsterdam, zoals de kabeltelevisie, die een einde maakte aan het woud van antennes in de stad. Sinds enige jaren biedt hij als ervaringsdeskundige hulp aan mensen die lijden aan liefdesverdriet (zie ook: www.liefdesverdriet.info). Van Duijn gaat deze inmiddels bloeiende praktijk de komende jaren verder uitbouwen.

Over het programma

Met het symposium‘Tegen de Hieperkonsumpsie’ wil GroenLinks Van Duijn op waardige wijze uitzwaaien en bedanken. De titel verwijst naar het recente manifest van GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema, “Geluk! Voorbij de hyperconsumptie, haast en hufterigheid”, dat 14 november verscheen. Halsema levert daarin felle kritiek op onze ‘hyperconsumptieve samenleving waarin onderlinge competitie in luxe, de macht van snel verdiend geld en leven op krediet bepalend zijn.’ Halsema schetst een politieke alternatief van eerlijke economische verhoudingen en een solidaire en gelukkige samenleving.

Halsema geeft acte de presence op het symposium en gaat in debat met onder meer Sjoerd de Jong (adjunct-hoofdredacteur NRC) en Paul Tang (woordvoerder economie PvdA in de Tweede Kamer). Deugt haar analyse? Is er een reëel economisch alternatief voor gestage economische groei? En is haar politieke alternatief niet in strijd met de ook door haar beleden keuzevrijheid van mensen? Het zijn thema’s die goed passen bij de politieke geschiedenis van Roel van Duijn zelf. Ook hij stond en staat een andere manier van leven voor, die niet de nadruk legt op materieel gewin en haast, maar op liefde en duurzaamheid. Met Halsema’s manifest neemt ze dus in zekere zin het stokje van hem over.

DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, geeft de aftrap voor de middag met een aksie en de overhandiging van een manifest. Vervolgens geven James Kennedy en Virginie Mamadouh hun visie op de betekenis van Provo en Kabouter. Mamadouh gaat in op hun geschiedenis. Kennedy stelt dat deze in wezen liberale bewegingen uit de jaren zestig de weg hebben vrijgemaakt voor het voor de ongebreidelde hedendaagse vrijheid van consumptie, die Halsema en anderen kritiseren. Na afloop van het debat spreekt oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn een gesproken column uit, waarna onder meer GroenLinks-voorzitter Henk Nijhoff dank zegt aan Van Duijn.


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...