Europarlementariër Van Hijum (CDA): Arbeidsmigratie risico voor sociale zekerheid.

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op woensdag 5 november 2008.

Door de snelle toename van Oost-Europeanen die zich permanent in Nederland willen vestigen, raakt de betaalbaarheid van onze sociale zekerheid in gevaar.

Dat stelt CDA-kamerlid Eddy van Hijum i. Hij presenteerde daarom deze week een reeks voorstellen om de toegang tot de sociale zekerheid voor (arbeids-)migranten te beperken.

Al begin deze zomer pleitte van Hijum ervoor, met coalitiegenoot PvdA en de oppositiepartijen VVD en SP, om de rechten van Polen op een uitkering te beperken. Wanneer zij een aanvraag voor bijstand doen, moet hun verblijfsrecht moeten worden beëindigd. Van Hijum: ‘Veel Oost-Europeanen hebben een slechte positie op de arbeidsmarkt, en dus een grote kans om uiteindelijk een beroep te doen op onze sociale zekerheid. Terwijl ze daar natuurlijk niet jarenlang voor betaald hebben. We moeten manieren vinden om rechtvaardig te zijn, én onze sociale zekerheid in de toekomst betaalbaar te houden.’

Zo moet volgens Van Hijum bekeken worden of mensen een werkelijke band met een land hebben, voordat een WW-uitkering toegekend wordt. Bovendien moet er voor mensen die het Nederlands onvoldoende beheersen een verplichte taalcursus aan vast zitten, om terugkeer in een baan te bespoedigen. Ook wil Van Hijum dat de zogeheten remigratieregeling zo snel mogelijk afgebouwd wordt. ‘De wetenschap dat iemand op termijn kan terugkeren naar zijn land met behoud van uitkering, heeft wel degelijk een aanzuigende werking’, stelt hij. Ook is volgens het kamerlid een strengere controle op misbruik van de soepelere toelatingsregels voor kennismigranten nodig.

Ten slotte moeten er op Europees niveau afspraken worden gemaakt over het tegemoetkomingen voor gezinnen in de kosten van kinderen. Op dit moment krijgt een in Nederland werkende Pool een aanvulling op de kinderbijslag tot Nederlands niveau voor zijn in Polen wonende kinderen. Van Hijum: ‘Dit is wat ons betreft overdreven. We moeten kijken wat we hier in Europees verband voor afspraken over kunnen maken.’

Klik hier voor de complete nota.