Vrijdag, Zaterdag, Zondag: Herman Philipse, Brussel - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Maandag 21 oktober 2019
kalender
Atomium in Brussel.
ę Kevin Bergenhenegouwen
datum 20 februari 2008 20:00 - 21:30
plaats Brussel
locatie Buitenhof, Zuid-Holland, Nederland Toon locatie
aanwezigen A. (Ayaan) Hirsi Aliái, A. (Ayaan) Hirsi Ali, H. (Herman) Philipse e.a.
organisatie deBuren

Lezingen | WO 20.02.08 | 20.00 > 21.30

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Het derde deel van onze religiereeks 'Vrijdag, Zaterdag, Zondag' opent met een lezing van de Nederlandse hoogleraar, filosoof en athe´st Herman Philipse.

Philipse is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, genoot bekendheid als columnist bij het actualiteitenprogramma Buitenhof en veroorzaakte ophef met zijn veelbesproken Athe´stisch manifest (1995), een boek dat commotie veroorzaakte omwille van de uitdagende standpunten die erin verdedigd werden. In 2004 verscheen een herziene uitgave onder de titel Athe´stisch manifest/De onredelijkheid van religie. Herman Philipse is ook de auteur van Verlichtingsfundamentalisme? Open brief over Verlichting en fundamentalisme aan Ayaan Hirsi Ali (2005).

Philipse heeft rechten en wijsbegeerte gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ook studeerde hij filosofie in Oxford, Parijs en Keulen. Hij was enige tijd werkzaam aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vanaf 1986 was hij verbonden aan de Universiteit Leiden als hoogleraar wijsbegeerte met als specialisatie kennistheorie. Sinds 1 september 2003 is hij als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Philipse is actief op verschillende terreinen. In de eerste plaats staat hij bekend om zijn wetenschappelijke arbeid. Vooral op het terrein van de kennisleer heeft hij bijdragen geleverd. Internationaal maakte hij indruk met de kritische Heidegger-studie Heidegger's Philosophy of Being.


1.

Meer over...