Drs. H.J.J. (Henri) Lenferink

foto Drs. H.J.J. (Henri) Lenferink
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: VNG
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Henri Lenferink (1957) is sinds 2 oktober 2023 waarnemend Commissaris van de Koning in Gelderland. Lenferink was van 15 mei 2003 tot 1 september 2023 burgemeester van Leiden. Eerder was hij voor de PvdA raadslid en wethouder in Arnhem. De heer Lenferink is van huis uit historicus en werkte onder meer bij de universiteit in Nijmegen en bij de IJsselacademie.

in de periode 2009-heden: Commissaris van de Koning, raad van toezicht Montesquieu Instituut

1.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Delden (gem. Stad Delden), 10 april 1957

2.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

3.

Hoofdfuncties/beroepen

hoofdfuncties/beroepen (6/7)
  • lid gemeenteraad van Arnhem, van 1986 tot mei 2003
  • freelance historicus, van 1987 tot 1989
  • hoofd wetenschap "IJsselacademie" te Kampen, van 1990 tot 1994
  • wethouder (van onder meer volkshuisvesting, monumentenzorg, stadsvernieuwing en financiën) van Arnhem, van maart 1994 tot mei 2003
  • burgemeester van Leiden, van 15 mei 2003 tot 1 september 2023
  • waarnemend Commissaris van de Koning in Gelderland, vanaf 2 oktober 2023

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Werd in 2003 na een burgemeestersreferendum benoemd tot burgemeester van Leiden. Op 11 maart 2003 gaf 77,9 procent van de kiezers de voorkeur aan hem, boven H. Groen (VVD).
 

6.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.