Brief minister over politiekorpsen waar agenten aangestuurd worden d.m.v. bonnenquota - Politie

Deze brief is onder nr. 98 toegevoegd aan dossier 29628 - Politie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Politie; Brief minister over politiekorpsen waar agenten aangestuurd worden d.m.v. bonnenquota 
Document­datum 11-09-2008
Publicatie­datum 20-09-2008
Nummer KST122205
Kenmerk 29628, nr. 98
Van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2007–2008

29 628 28 824

Politie

Landelijk Kader Nederlandse Politie

Nr. 98

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 september 2008

In de Regeling van werkzaamheden d.d. 3 juni 2008 heeft het lid Van Raak (SP) verzocht om een brief van de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie waarin ingegaan wordt op het uitschrijven van extra bonnen door agenten die meegedaan hebben met politieacties, in welke korpsen agenten aangestuurd worden door middel van bonnenquota en waarom dit gebeurt terwijl bonnen uit de landelijke prestatienormen zijn gehaald.

Hierbij kom ik mede namens mijn ambtgenoot van Justitie aan dat verzoek tegemoet.

Bekeuringen maken geen deel uit van de landelijke prioriteiten politie, die mijn ambtgenoot van Justitie en ik voor de periode 2008–2011 hebben vastgesteld (TK 2006–2007; 29 628/28 824 nr. 50).

De landelijke doelstelling boetes en transacties uit staandehoudingen is in de periode 2003 tot en met 2006 ruimschoots gehaald. De politie heeft hiermee een blijvende intensivering van het toezicht en de handhaving in het publieke domein gerealiseerd. Vanaf 2007 maken boetes en transacties uit staandehoudingen daarom geen onderdeel meer uit van de landelijke prestatieafspraken met politie. Van het opleggen van inhaalboetes is in het kader van de landelijke prioriteiten dan ook geen sprake.

De aansturing van de politietaak vindt in het huidige bestel, behalve door de politieministers ook plaats door de regionale colleges, de lokale driehoeken en door het OM. De opgelegde doelstellingen kunnen ertoe leiden dat de korpsleiding gebruik maakt van interne aansturingsmechanismen als «bonnenquota» maar dat is niet noodzakelijk zo. Ik heb geen overzicht welke korpsen hier gebruik van maken.

De interne sturing van de korpsen is namelijk een zaak van de korpsleiding. De effecten van de verkeershandhavingstaak zijn overigens zicht-

baar geworden. De verkeersveiligheid in Nederland neemt al jaren toe; deels is dat ook te danken aan het verkeerstoezicht door de politie.

Voor het overige verwijs ik naar de eerdere beantwoording van Kamervragen over dit onderwerp (vragen van het lid Griffith (VVD), 6 februari 2008, nr. 1531).

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, G. ter Horst

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.