Iran en de Europese Unie, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 27 november 2008 20:00 - 21:30
plaats Brussel, België
locatie Iran (Islamitische Republiek) Toon locatie
aanwezigen (Annemie) Neyts-Uyttebroeck i, M. (Mahmoud) Ahmadinejad i e.a.
organisatie deBuren

Debatten | DO 27.11.08 | 20.00 > 21.30

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

De kwestie rondom het vermeende militaire kernwapenprogramma van Iran houdt de internationale gemeenschap nu al ruim tien jaar in haar greep. De rol van Iran als belangrijkste land in de regio is niet te onderschatten, en het Westen kijkt dan ook met argusogen naar een Iran dat onder leiding van de sterk anti-Amerikaanse en anti-Israëlische president Mahmoud Ahmadinejad wel eens goed op weg zou kunnen zijn om een kernwapen te ontwikkelen.

Hoe moet de EU zich gedragen tegenover een Iran met nucleaire ambities? Het officiële Europese standpunt over Iran is dat men zich moet onthouden van elke vorm van militaire retoriek, en rechtstreekse onderhandeling moet voeren met het land. Dialoog en geen confrontatie; carrots en geen sticks.

Sommigen stellen echter dat praten alleen met Iran niets zal uithalen. Westerse inspecteurs worden stelselmatig om de tuin geleid, en Iran werkt vaker tegen dan mee. Toen Frankrijk, Engeland en Duitsland in oktober 2003 in Teheran een akkoord met Iran tekenden, werd dat gezien als een testcase voor de Europese veiligheidsstrategie. Sindsdien is echter weinig vooruitgang geboekt. Hoe kan Europa op korte termijn dat wél proberen te doen? Wat zijn de vooruitzichten om, als straks een nieuwe Amerikaanse president aan de macht is, Iran met één stem toe te spreken? Of is een nucleair Iran helemaal niet te voorkomen?

Debat met Rik Coolsaet, Annemie Neyts en Farhad Golyardi. VRT-journalist Jef Lambrecht modereert.

Rik Coolsaet is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Gent en is directeur van het programma 'Veiligheid & Global Governance' aan het Egmont-Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen in Brussel. Zijn meest recente boek, Geschiedenis van de wereld van morgen (Leuven, Van Halewyck, 2008), beschrijft hoe vanaf de jaren zeventig de wereld steeds sneller in een stroomversnelling is geraakt en, vervolgens, wat het krachtenveld is waarbinnen de binnen- en de internationale politiek zich in de komende jaren zal bewegen.

Annemie Neyts-Uyttebroeck is politica voor de VLD. Sinds 2004 zetelt Annemie Neyts in het Europees Parlement en tussen 1999 en 2005 was zij voorzitter van de Liberale Internationale. Sedert 24 september 2005 is ze voorzitter van de Europese Liberale Partij.

Farhad Golyardi (foto) is medeoprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift Eutopia en mede-oprichter van de linkse denktank Waterland. Hij werd geboren in Teheran en leeft sinds midden jaren '80 in Nederland. Hij studeerde studie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is politiek commentator van de hedendaagse Iraanse samenleving en medewerker van debatcentrum De Balie in Amsterdam.


1.

Meer over...