De Acht Hoofdzonden*: Jaloezie, Buren

Stadspoort in Buren
datum 14 oktober 2008 20:00 - 21:30
plaats Buren
locatie Buren, Friesland, Nederland Toon locatie
aanwezigen L.M.L.H.A. (Loek) Hermans i, A.H.G. (Alexander) Rinnooy Kan i e.a.
organisatie deBuren

Debatten | DI 14.10.08 | 20.00 > 21.30

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Jarenlang gold Nederland als gidsland, onder meer met het succesvolle 'poldermodel'. Inmiddels heeft het imago van Nederland een ferme deuk gekregen. Hoewel er vroeger veelal met bewondering gekeken werd naar de grote, succesvolle en progressieve buur Nederland, is het imago van gidsland in Vlaanderen niet meer overeind. Steeds vaker verwijst Nederland naar Vlaanderen en sinds kort durft ook Vlaanderen zijn succes afmeten aan Nederland.

In zijn Hofstadtlezing van 2008 plaatste SER-voorzitter (Sociaal-Economische Raad van Nederland) Alexander Rinnooy Kan kanttekens bij het succes van het poldermodel. Tegelijkertijd wees hij erop dat het hoogst uitzonderlijk is dat Nederlandse werkgevers en de Nederlandse vakbeweging medeverantwoordelijkheid opnemen en de Nederlandse politiek adviseren over onderwerpen waarover in de rest van de wereld niet eens gedebatteerd wordt. Zijn pleidooi om het heft in eigen handen te houden tegen de achtergrond van Europa en de globalisering is eveneens een appèl aan de intrinsieke kracht van mensen en groepen mensen.

Moet Vlaanderen nog jaloers zijn op Nederland, of kijken de noorderburen met gezonde nijd naar Vlaanderen? En hoe progressief is het progressieve Nederland nog?

Karel van Eetvelt, voorzitter van Unizo (Unie van Zelfstandige Ondernemers) en voorzitter van de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) gaat in debat met Loek Hermans, oud-minister en huidig voorzitter van MKB-Nederland (de centrale werkgeversorganisatie voor het klein- en middenbedrijf) en historisch socioloog Wim van Noort (Universiteit Leiden). Rik Torfs is de vaste biechtvader.


1.

Meer over...