Brief minister over verlenging benoeming mevr. Jeltje van Nieuwenhoven tot 1 oktober 2008, met samenvatting voortgangsverslag OV-ambassadeur - Openbaar vervoer

Deze brief is onder nr. 222 toegevoegd aan dossier 23645 - Openbaar vervoer i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Openbaar vervoer; Brief minister over verlenging benoeming mevr. Jeltje van Nieuwenhoven tot 1 oktober 2008, met samenvatting voortgangsverslag OV-ambassadeur 
Document­datum 19-06-2008
Publicatie­datum 25-06-2008
Nummer KST119803
Kenmerk 23645, nr. 222
Van Verkeer en Waterstaat (VW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2007–2008

23 645

Openbaar vervoer

Nr. 222

BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 juni 2008

De OV-ambassadeur, mevr Jeltje van Nieuwenhoven, is benoemd voor een periode van twee jaar tot 1 oktober dit jaar. Aan uw Kamer is toegezegd om op basis van een evaluatie te besluiten over een eventuele verlenging1. Met deze brief wil ik u daar over informeren.

Ik besluit het contract met mevrouw Van Nieuwenhoven met twee jaar te verlengen. De basis daarvoor is het bijgevoegde voortgangsverslag van de OV-ambassadeur en een interviewronde met partijen in het veld, waarvan de samenvatting eveneens is bijgevoegd2.

Uit het voortgangsverslag blijkt dat mevr. Van Nieuwenhoven zich op meerdere terreinen een actief ambassadeur voor het OV betoont. Zij heeft daarbij voor een sterke focus op de reiziger gekozen, hetgeen onzes inziens een goede keus is geweest. Bij alle activiteiten voor een goed openbaar vervoer gaat het er immers om dat de burger er beter van wordt. Ook het motto dat mevrouw Van Nieuwenhoven bij haar werkzaamheden hanteert, n.l. Beter, Sneller, Schoner, Mooier, spreekt aan. Zij heeft daarbij nadrukkelijk aandacht voor thema’s die een landelijke uitstraling hebben, zoals de introductie van de OV-chipkaart, OV-reisinformatie, de bevordering van de toegankelijkheid van haltes en stations, aandacht voor voor-en natransport en andere algemene thema’s die het gebruik van het OV moeten bevorderen.

1  Kamerstuk 29 644, nr. 71 van 28 september 2006.

2  Ter inzage gelegd bij het Centraal Informa-

Daarnaast is het OV-landschap in Nederland, door de decentralisatie van het stads- en streekvervoer gevoelig voor (grens)conflicten tussen decentrale overheden enerzijds en vervoerders en andere partijen anderzijds. Een functionaris die bij (potentiële) conflicten kan bemiddelen lijkt in deze omgeving een goede keuze. Mevrouw Van Nieuwenhoven heeft bijvoorbeeld bij de organisatie van OV-fiets duidelijk een positieve rol gespeeld. Dat is overigens niet altijd zichtbaar omdat het soms beter is om op de achtergrond te blijven.

tiepunt Tweede Kamer.

Al met al ben ik zeer content dat mevrouw Van Nieuwenhoven bereid is gevonden om nog twee jaar de functie van OV-ambassadeur te vervullen en verder inhoud te geven.

De minister van Verkeer en Waterstaat, C. M. P. S. Eurlings

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, J. C. Huizinga-Heringa

3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.