Concert: "Frankrijk, invloeden van binnen- en buitenaf", Delft - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 7 juli 2020
kalender

Concert: "Frankrijk, invloeden van binnen- en buitenaf", Delft

stadhuis Delft
datum 16 mei 2008 20:15
plaats Delft
locatie DOK Vesteplein 100 Toon locatie
aanwezigen K.G. (Klaas) de Vries i e.a.
organisatie TU Delft (TUD)

door M&C

Studium Generale

plaats: DOK Vesteplein 100, Delft

door Rotterdam Young Ensemble o.l.v. Roberto Beltran

Het Rotterdam Young Ensemble bestaat uit achttien getalenteerde musici van zeven verschillende nationaliteiten. Sinds hun oprichting speelden ze concerten uit de barokperiode tot en met hedendaagse muziek. Met speciale aandacht voor nieuwe stukken van jonge componisten, waarbij leden van het ensemble optraden als solist.

Het enthousiaste ensemble is fris en vernieuwend. Niet in de laatste plaats door het dynamische karakter van hun programmering, waarbij orkest en kamermuziek gecombineerd worden. Het huidige seizoen speelt het Rotterdam Young Ensemble vier verschillende programma’s, waaronder dit Franse programma met muziekstukken die ontstaan zijn door zowel invloeden van binnenuit als door invloeden van buitenaf. Denk aan de impressionistische componisten Debussy en Chausson. Beide rasfranse componisten werden tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs beïnvloed door invloeden van buitenaf. Spaanse muziek, Indische Gamelan en Afrikaanse koren.

Ook wordt er de wereldpremière gegeven van Accordeon Concerto van de jonge Mexicaanse componist Jorge Torres.

Roberto Beltran (Mexico City, 1978) is sinds 2005 Artistiek Leider van het Rotterdam Young Ensemble. In oktober 2006 werd hij aangesteld als assistent dirigent van het Nederlands Nationaal Jeugdorkest. Voor meer dan vier jaar was Roberto dirigent van het National Center for the Arts Chamber Orchestra in Mexico City. Met dit orkest gaf hij meer dan vijftig concerten en dirigeerde hij 32 nieuwe stukken van jonge componisten. Ook voerde dit orkest andere belangrijke werken van de 20ste eeuw uit zoals Octandre en Offrandes van Edgar Varese, Concerto for harpsichord and five instruments van Manuel de Falla, Kammermusik # 1 and #2 van Paul Hindemith en Appalachian Spring van Aaron Copland.

Roberto Beltran studeerde o.a. Bij Hans Leenders, Jan Stulen, Jorge Mester and Mark Wigglesworth.

Het Rotterdam Young Ensemble (RYE) werd in 2005 opgericht en streeft het hoogst mogelijke niveau te behalen in het bespelen van Barok muziek tot en met Hedendaagse muziek. Door de speciale aandacht die het Ensemble besteed aan Hedendaagse muziek, verzorgde het de wereldpremières van vele Hedendaagse werken van jonge componisten uit Nederland, Spanje, Greece, Japan, Korea en Mexico. In het seizoen 2006-2007 werd het ensemble bijgestaan door het advies en de coaching van internationaal erkende musici zoals Mark Wigglesworth, Klaas de Vries en Hans Leenders.

In 2007-2008 omvat het programma van het ensemble een Hedendaags muziek concert in Lantaren Venster in Rotterdam, een muziek-dans-theater productie:Brains Corner en drie programma's met muziek van Stravinsky, Debussy, Takemitsu, Wagner, Haydn en vier nieuwe werken van jonge componisten. In april 2008 zal het RYE als ensemble in Residence medewerking verlenen aan de Malta International Music Festival Composers Competition.

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl


1.

Meer over...