De 'nieuwe' wijkaanpak: schijn bedriegt?!, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 14 mei 2008
plaats Den Haag
locatie De Haagse Hogeschool Toon locatie
aanwezigen C.P. (Ella) Vogelaar i e.a.
organisatie TU Delft (TUD)

door M&C

Corpovenista eindconferentie

14 mei 2008

plaats: De Haagse Hogeschool, Den Haag

In talloze wijken in het land wordt met veel inzet gewerkt aan de stedelijke vernieuwing. In het beleid, zeker in de aanpak van de 40 aandachtswijken van minister Vogelaar, staat een integrale benadering voorop die aansluit bij de leefwereld van de bewoners en hen beter in staat stelt om rond te komen en vooruit te komen. Het gaat niet alleen om wonen, maar ook om werken, leren, gezondheid, sport en recreatie, veiligheid en integratie. En het gaat bij de fysieke aanpak ook om plannen die een bijdrage kunnen leveren aan de duurzaamheid. De ambities op het gebied van energiebesparing die door overheid en corporaties in ‘Meer met Minder’ zijn gesteld, zijn immers ook buitengewoon hoog. De plannen voor de 40 wijken zijn nog niet overal geheel afgerond, de financiering is nog niet overal geregeld, maar de inzet is duidelijk aanwezig.

Met die nieuwe aanpak is de discussie over de koers van de stedelijke vernieuwing niet beëindigd. Wordt er wel ingezet op de goede thema’s? Is de gebiedsgerichte wijkaanpak wel zinvol en effectief? De eerste analyses van de 40 wijkactieplannen laten volgens KEI en NICIS zien dat er sprake is van nieuw elan, van veel meer aandacht voor de sociale problematiek, problemen achter de voordeur en de rol die voorzieningen en onderwijs in de wijk kunnen spelen. Maar er is ook scepsis: de benadering lijkt soms paternalistisch en alleen gericht op het wijkniveau terwijl de oplossing op hogere schaalniveaus ligt. Een integrale aanpak lijkt soms buiten bereik omdat de grenzen tussen de verschillende sectoren niet doorbroken worden. En er zijn plannen waarbij het lijkt of de ‘nieuwe’ aanpak niet veel anders is dan een strik om al bestaande plannen.

Kortom, de vraag kan gesteld worden of er nu sprake is van een daadwerkelijk nieuwe aanpak. Hoe komen we tot de koersverandering waarvoor de VROM-raad in haar advies ‘Stad en stijging’ pleitte? Hoe komen we tot een echt duurzame aanpak en kunnen de doelstellingen uit ‘Meer met Minder’ worden gerealiseerd? Wat kunnen we doen met de kennis die door ervaringen in de wijk en door onderzoek is opgedaan? Die vragen gelden voor de 40 wijken, maar evenzeer voor de andere wijken in het land waar ook stedelijke vernieuwing aan de orde is.

Op de landelijke slotconferentie van het onderzoeksprogramma Corpovenista komen die vragen aan de orde door middel van inleidingen, panelgesprekken, onderzoeks- en praktijkpresentaties en excursies op het brede veld van de stedelijke vernieuwing.

Meer informatie

Op de conferentiewebsite www.corpovenistaconferentie2008.nl is meer informatie te vinden over het programma en inschrijving.

Heeft u vragen? Stuur dan een mail naar: info@corpovenistaconferentie2008.nl.


1.

Meer over...