Oud-PvdA-Tweede Kamerlid Connie Patijn overleden

dinsdag 11 september 2007, 8:35

In zijn woonplaats Den Haag is vrijdag 7 september prof.dr. C.L. Patijn overleden. Hij was ruim tien jaar Tweede Kamerlid voor de PvdA. Patijn, de vader van de onlangs overleden Schelto Patijn en van oud-VVD-staatssecretaris Michel Patijn, zou deze maand 99 zijn geworden.

Patijn kwam in november 1956 in de Tweede Kamer toen het ledental werd verhoogd van 100 naar 150. Daarvoor was hij topambtenaar op Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. In de Kamer hield hij zich eveneens met buitenlandse zaken bezig. Daarnaast was hij woordvoerder voor zaken betreffende het Koninklijk Huis. Patijn, zoon van een Kamerlid en kleinzoon en schoonzoon van twee Commissarissen van de Koningin, was onder meer kamerheer in buitengewone dienst. Enige tijd combineerde hij zijn Kamerlidmaatschap met de functie van buitengewoon hoogleraar volkenrecht in Utrecht.

In 1965 zag hij tot zijn grote teleurstelling een staatssecretariaat op Buitenlandse Zaken aan zich voorbij gaan, toen niet hij maar Max van der Stoel i die post kreeg. Twee jaar later kwam ook een einde aan zijn Kamerlidmaatschap, omdat hij als te rechts werd beschouwd. Hij was later nog enige jaren staatsraad in buitengewone dienst.

bron: NRC Handelsblad, biografisch archief PDC