Nederland Transparant
Nederland Transparant was de Nederlandse afdeling van Europa Transparant1 en richtte zich daarmee vooral op het het aan de kaak stellen van corruptie en fraude. Nederland Transparant werd eind 2004 opgericht door Paul van Buitenen2 na het succes van Europa Transparant1 bij de Europese verkiezingen van 20043. Van Buitenen werd in 1999 bij de internationale pers bekend door onthullingen over budgettaire misstanden bij de Europese Commissie.
De lijsttrekkers bij de Tweede Kamerverkiezingen van 20064 waren Gerrit de Wit en Alexander Brom. Nederland Transparant heeft bij deze verkiezingen geen zetels in de Tweede Kamer5 behaald.
Inhoudsopgave
Transparantie, integriteit, openheid en verantwoording waren de kernpunten uit het beginselprogramma van de partij. De partij benadrukte het belang van het onderzoeken en bestrijden van (maatschappelijke) misstanden, fraude, corruptie en manipulaties.
Nederland Transparant liet zich niet in het 'hokje' links of rechts stoppen en wilde een einde maken aan het 'politiek correct' handelen. Volgens de partij beperkt politieke correctheid het debat en het zorgt ervoor dat het onmogelijk is om (ongewenste feiten) aan het licht te brengen.
Nederland Transparant streefde naar een grote verandering in ons democratisch staatsbestel en vernieuwing van het rechtsbestel.
De speerpunten van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 waren:
-
-betere besteding van het overheidsgeld
-
-verruiming van de publieke bestuurdersaansprakelijkheid
-
-veranderen van de ambtelijke zwijgplicht naar spreekplicht
-
-aanpassing van eisen die gesteld worden aan veiligheid, zorg en onderwijs
-
-direct gekozen burgemeester en minister-president
-
-invoering van correctief referendum
-
-maximering zittingstermijn voor bestuurders en volksvertegenwoordigers in dezelfde functie.
Opgericht: |
2004 |
---|---|
Oprichter: |
Paul van Buitenen |
Kiezers: |
2.318 (22 november 2006) |
Meer over
Kijk voor meer informatie over Nederland Transparant op de website van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.
- 1.Europa Transparant was een a-politieke beweging die ijverde voor transparantie en bestrijding van fraude en geldverspilling in de Europese Unie. De 'partij' werd opgericht in 2004 en veroverde in dat jaar meteen twee van de 27 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Politiek leider en oprichter van Europa Transparant was klokkenluider Paul van Buitenen. Op 1 januari 2008 fuseerde de partij met Nederland Transparant, de Nederlandse tak van Europa Transparant. In 2009 besloot de partij niet meer mee te doen aan de Europese Verkiezingen.
- 2.Paul van Buitenen (1957) was in 2004-2009 lid van het Europees Parlement voor de door hem opgerichte partij Europa Transparant. Prominent klokkenluider. De heer van Buitenen werkte ruim tien jaar voor de Europese Commissie, en haalde in 1999 de internationale pers met onthullingen over budgettaire misstanden bij dit EU-orgaan. In het Europees Parlement hield hij zich vooral bezig met de financiële controle op de uitgaven van EU-instellingen. Hij is nu weer ambtenaar bij de EU.
- 3.Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) in 2004 werden CDA en PvdA de grootste Nederlandse partijen in het EP met respectievelijk 24,4 en 23,6 procent van de stemmen, allebei goed voor 7 van de 27 Nederlandse zetels in de periode 2004-2009. Ook de VVD, GroenLinks, de nieuwe partij Europa Transparant, de SP, de ChristenUnie/SGP en D66 bemachtigden één of meer zetels in het EP. De opkomst bij de verkiezingen bedroeg in Nederland 39,3 procent van de kiesgerechtigden.
- 4.Op 22 november 2006 vonden er Tweede Kamerverkiezingen plaats. De verkiezingen waren aanvankelijk gepland op 15 mei 2007, maar werden vervroegd door de val van het kabinet-Balkenende II. Het CDA handhaafde zich als grootste, maar de SP onder leiding van Jan Marijnissen werd met zestien zetels winst de grote winnaar. De Groep-Wilders/PVV kwam met negen zetels in de Kamer. PvdA, VVD en D66 verloren.
- 5.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 6.Diverse partijen zijn ooit vertegenwoordigd geweest in het Nederlandse parlement, maar nadien opgeheven. Een aantal daarvan zijn opgegaan in nieuwe partijen, waarvan sommige nog bestaan.