Drs. J.C.M. (Jolande) Sap

foto Drs. J.C.M. (Jolande) Sap
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Edwin Weers
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Politica van GroenLinks die als Tweede Kamerlid snel gezag verwierf als woordvoerster op het gebied van zorg en financiën. Nadat zij in december 2010 Femke Halsema i had opgevolgd als fractievoorzitter en politiek leider raakte zij echter snel omstreden, onder meer door de keuze de politiemissie in Kunduz te steunen. In 2011 was er verder een ongelukkig optreden tijdens de algemene beschouwingen en in 2012 ontstond een onplezierige strijd om het lijsttrekkerschap met Tofik Dibi i. Zag het Lenteakkoord van 2012 als haar politieke hoogtepunt. Verliet kort na de verkiezingsnederlaag van haar partij de Haagse politiek. Werkte voor haar politieke loopbaan voor de Emancipatieraad en bij het ministerie van Sociale Zaken en was directeur van expertisecentrum LEEFtijd. Is nu onder meer actief op het gebied van duurzaamheid en commissaris van KPN.

GroenLinks
in de periode 2008-2012: lid Tweede Kamer, fractievoorzitter TK

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Johanna Catharina Maria (Jolande)

geboorteplaats en -datum
Venlo, 22 mei 1963

2.

Partij/stroming

partij(en)
GroenLinks, vanaf 1993

3.

Hoofdfuncties/beroepen (6/11)

  • lector "leeftijd en loopbaan" bij GITP en Hogeschool INHOLLAND, van 1 september 2008 tot 1 juli 2009
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 2 september 2008 tot 23 oktober 2012
  • fractievoorzitter GroenLinks Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 16 december 2010 tot 5 oktober 2012
  • zelfstandig adviseur, toezichthouder en commissaris, vanaf 2013
  • projectleider duurzamer kledingindustrie (Nederlandse textielsector), MVO Nederland, van februari 2014 tot december 2015
  • partner adviesbureau "Camunico" (duurzaamheidstrategie), van 2015 tot april 2018

tijdelijke vervanging Kamerlid
  • Verving op grond van artikel X10 van de Kieswet op 2 en 3 september 2008 Mariko Peters als Tweede Kamerlid

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

huidige (2/11)
  • lid bestuur NEa (Nederlandse Emissieautoriteit), vanaf 1 juli 2020
  • voorzitter MIT (Maatschappelijk Impact Team), vanaf 1 september 2022

vorige (2/14)
  • voorzitter adviescommissie Vraagfinanciering middelbaar beroepsonderwijs, van september 2016 tot april 2017
  • onafhankelijk duo-voorzitter cao-overleg grondpersoneel KLM, van maart 2018 tot oktober 2018 (in samenwerking met AWVN)

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.


afgeleide functies, presidia etc.
lid tijdelijke commissie parlementair onderzoek financieel stelsel (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 24 juni 2009 tot september 2010

comités van aanbeveling, erefuncties etc.
ambassadeur VMBO On Stage

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër
  • Diende in 2008 samen met haar fractiegenote Ineke van Gent een initiatiefwetsvoorstel in over langdurig zorgverlof (verruiming mogelijkheid mantelzorg) (31.800)
  • Nam in 2011 van Femke Halsema de medeverdediging over van een eerder door Niesco Dubbelboer (PvdA), Wijnand Duyvendak (GroenLinks) en Boris van der Ham (D66) ingediend initiatiefwetsvoorstel over het opnemen in de Grondwet van het correctief referendum (30.174)
  • Nam in juli 2012 verdediging over van het door Femke Halsema in 2010 ingediende wetsvoorstel tot herziening van de Grondwet (in tweede lezing) over de constitutionele toetsing. Na haar vertrek nam Liesbeth van Tongeren de verdediging over.

8.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/4)
  • Had in 2012 een belangrijk aandeel in het Lenteakkoord over de begroting 2013. Daarmee kon aan de Europese Commissie worden gemeld dat Nederland voldeed aan de Europese begrotingsregels. GroenLinks wist een aantal afspraken over groene investeringen en duurzame groei vast te leggen. Verder kwam er geld voor kinderopvang en arbeidsparticipatie. Zij noemde het Lenteakkoord voor haarzelf een politiek hoogtepunt.
  • Werd in juni 2012 in een ledenreferendum gekozen tot lijsttrekker. Kreeg 84 procent van de stemmen, tegen 12 procent voor Tofik Dibi.
  • Trad op 5 oktober 2012 terug als partijleider, nadat het partijbestuur het vertrouwen in haar had opgezegd. Het bestuur stelde dat na intensieve gesprekken de conclusie was getrokken dat Sap niet langer het benodigde draagvlak had en niet meer in staat was om effectief en gezaghebbend leiding te geven aan de fractie en de partij. Daardoor was volgens het bestuur een krachtige herstart van de partij na de teleurstellende verkiezingsuitslag van 12 september 2012 onmogelijk geworden.

uit de privésfeer
  • Haar vader was onder meer stuurman, helikopterpiloot, eigenaar van een wegenbouwbedrijf en café- en hoteleigenaar

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

9.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
Gijs Herderschêe en Jaap Stam. "'Ik had een enorme wil om de ellende te ontvluchten'", De Volkskrant, 17 juli 2010

10.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

11.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.