Secretariaat-Generaal van de Raad van de Europese Unie
Dit Secretariaat-Generaal staat de Raad van de Europese Unie1 en de Europese Raad2, met inbegrip van de voorzitterschappen3, het Comité van permanente vertegenwoordigers4 (Coreper) en overige comités en werkgroepen van de Raad, bij. Dit instituut draagt op alle niveaus zorg voor de voorbereiding en het goede verloop van de werkzaamheden van de Raad. Het Secretariaat waarborgt daarmee de continuïteit van de werkzaamheden van de instelling.
Inhoudsopgave
Het Secretariaat-Generaal houdt zich bezig met:
-
-Het assisteren, adviseren en helpen van de Raad van de EU en de Europese Raad bij het coördineren van hun werkzaamheden
-
-Het ondersteunen van het voorzitterschap van de Europese Raad bij onderhandelingen in de Europese Raad en met andere EU-instellingen
-
-Het verstrekken van logistieke steun en regelen van praktische organisatie van vergaderingen
-
-Het opstellen van ontwerpversies van agenda's, verslagen, nota's en notulen van vergaderingen
Het Secretariaat-Generaal van de Raad omvat een kabinet van de Secretaris-Generaal, een juridische dienst, een persdienst en directoraten-generaal voor de diverse beleidssectoren. Aan het hoofd van het Secretariaat-Generaal staat de Secretaris-Generaal van de Raad van de Europese Unie5.
Voor 1 december 2009 bekleedde de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid6 de post van Secretaris-Generaal. Door uitbreiding van de bevoegdheden van de Hoge Vertegenwoordiger werd deze dubbele post onhoudbaar en werd de post van Secretaris-Generaal een aparte functie.
- 1.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 2.De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.
- 3.Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
- 4.Coreper bestaat uit de permanente vertegenwoordigers (ambassadeurs) die de belangen van hun lidstaten in Brussel bewaken. Deze permanente vertegenwoordigers bereiden de vergaderingen van de verschillende formaties van de Raad van Ministers voor, en stellen de agenda's vast. Uitzondering hierop zijn de landbouwaangelegenheden, die onder het Speciaal Comité voor de Landbouw (SCL) vallen.
- 5.Deze functionaris geeft leiding aan het Secretariaat-Generaal van de Raad van de Europese Unie (EU). Dit secretariaat bereidt alle vergaderingen van de Raad voor.
- 6.De Hoge Vertegenwoordiger (HV) geeft de Europese Unie internationaal gezien één gezicht en één stem op het terrein van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Zo moet er meer samenhang in het externe optreden en het buitenlandse beleid van de Europese Unie komen. De HV deelt het podium met de Vaste voorzitter van de Europese Raad. Deze onderhoudt namens de EU de contacten op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders.