Paul-Henri Spaakgebouw (PHS)
Het Paul-Henri Spaakgebouw maakt deel uit van de Leopoldruimte, het geheel van gebouwen van het Europees Parlement1 in Brussel. In dit gebouw, dat tussen 1988 en 1992 is gebouwd, bevinden zich het parlementaire halfrond met de zetels voor de leden van het Europees Parlement2 en een publieke tribune met een capaciteit van 500 personen. Daar worden extra vergaderingen van het Europees Parlement gehouden (naast de maandelijkse vergadering in Straatsburg).
Paul-Henri Spaak was een Belgische politicus en regeringsleider, die actief was van 1920 tot 1966. Hij is bekend vanwege zijn vroege betrokkenheid bij de Raad van Europa3 en de EEG4. Bovendien is hij ook voorzitter geweest van de eerste vergadering van de Verenigde Naties5 en Secretaris-Generaal van de NAVO.
Adres:
Wiertzstraat
B - 1047 Brussel
Het is mogelijk een bezoek te brengen aan het gebouw van het Europese Parlement:
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.De leden van het Europees Parlement zijn rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers die de belangen behartigen van de bevolking van de 27 lidstaten van de Unie. Het Europees Parlement telt 720 leden, onder wie de voorzitter.
- 3.Na de verwoestende Tweede Wereldoorlog was er in Europa grote behoefte aan een organisatie die zich zou richten op het bevorderen van mensenrechten en democratie. In 1949 richtten Europese landen daarom de Raad van Europa op. Dit orgaan is géén onderdeel van de Europese Unie en moet niet verward worden met de Raad van de Europese Unie of de Europese Raad. Vrijwel alle Europese landen zijn lid.
- 4.De Europese Economische Gemeenschap (EEG) is de voorloper van de huidige Europese Unie. De EEG werd in 1957 door middel van het Verdrag van Rome opgericht om de samenwerking tussen de landen in Europa te bevorderen. Daarmee moest tevens voorkomen worden dat deze landen opnieuw met elkaar in oorlog zouden raken. De EEG telde oorspronkelijk zes lidstaten: België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland en toenmalig West-Duitsland. Tussen de deelnemende lidstaten ontstond geleidelijk een gemeenschappelijke markt: de interne handelstarieven op veel producten werden verwijderd.
- 5.De Verenigde Naties (VN) zijn een mondiale organisatie van overheden, samenwerkend op het gebied van internationaal recht, mondiale veiligheid, behoud van humanitaire rechten, ontwikkeling van de wereldeconomie en het onderzoek naar sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.
- 6.Het Europees Parlement biedt de mogelijkheid voor een gratis rondleiding in de plenaire vergaderzaal. Het is ook mogelijk om een plenaire vergadering van het Europees Parlement bij te wonen (zie de agenda voor data).