Tweede Kamer akkoord met schrappen Kroonbenoeming uit Grondwet

woensdag 10 november 2004, 12:36

Gisteren heeft de Tweede Kamer in ingestemd met de 'deconstitutionalisering van de Kroonbenoeming' tweede lezing. Dit houdt in dat het artikel dat bepaalt dat de commissaris van de Koning en de burgemeester door de Kroon benoemd worden, uit de Grondwet wordt geschrapt. Voorwaarde is wel dat ook de Eerste Kamer met dit voorstel in tweede lezing instemt.

Omdat over de Grondwetswijziging in tweede lezing werd gestemd, moest twee-derde van de Tweede Kamer voorstemmen. Dat werd gehaald: alleen SGP, ChristenUnie en vier leden van de PvdA-fractie, waaronder Klaas de Vries i, stemden tegen.

Opmerkelijk was dat juist De Vries tegen stemde. Als minister had hij namelijk indertijd dit wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend. Maar, zo verklaarde hij later, hij vindt de manier waarop het kabinet op dit moment omgaat met de Grondwet in samenhang met de gekozen burgemeester i 'uitermate bedenkelijk'.

De Vries doelt daarbij op het feit dat het kabinet zich al heeft vastgelegd op de gekozen burgemeester en daarvoor een wetsvoorstel heeft ingediend nog voordat de Grondwet gewijzigd is. De wijziging van de Grondwet is volgens De Vries op die manier een formaliteit.

bron: Staatscourant, 10 november 2004

 

meer over